Akademik Hanjalić: Još jedan toranj na Marijin-Dvoru bi bio katastrofa

B. Redžić
Akademik Hanjalić: Još jedan toranj na Marijin-Dvoru bi bio katastrofa
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Još jedan toranj na Marijin-Dvoru bi bio katastrofa za Sarajevo - upozorio je akademik Kemal Hanjalić kao jedan od predavača na simpozijumu o kvalitetu zraka.

Hanjalić je ukazao da se simulacije strujanja zraka trebaju koristiti prilikom planiranja gradnje zgrada.

Na pitanje kako više zgrade utiču na kvalitet zraka, rekao je:

"Mi to otprilike znamo. Zavisi samo s koje strane je vjetar. Zavisi od meteoroloških situacija. Ima jedan princip koji se primjenjuje u velikim gradovima. Ne prave mastodonte suviše široke. Nije toliko bitna visina. Nego da se pravi prostori kroz zgrade... Da imate otvor u zgradi da zrak može strujati."

Kako je kazao Hanjalić, prijedlog je bio da neboderi Unitica budu jedan široki blok, ali se neko sjetio da to bude:

"Jedan široki blok. Pa je pokojni Ivan Štraus projektovao dvije zgrade. Nevjerovatno je koliki su efekti. To ubrzava i raspršuje koncentraciju materije."

Nedim Sladić o zagađenju zraka: Visoka gradnja i strujanje ne idu zajedno!

Upitan koliko se mišljenje stručnjaka razmatra po ovom pitanju, odgovorio je:

"Evo čitam da se u Novom Gradu predviđaju novi shopping centri. Nemam ja ništa protiv. Grad kao Sarajevo mora da se gradi. Grade se i visoke zgrade. Samo je pitanje struke. Može li se ona malo razmaknuti. Razigrati se malo s fasadom."

Posebno je ukazao na značaj načina gradnje na Marijin-Dvoru zbog strujanja zrake ili pojave nazvane ruža vjetrova.

"Najgore ako neko pored ovog centra (op. a. Sarajevo City Center) postavi neki novi mastodont prema Vrbanji mostu. To bi bilo strašno, to bi onda bila barijera istočnom vjetru. Ako bi se takvo nešto napravilo, bilo bi katastrofa", zaključio je Kemal Hanjalić.

"Nauka i struka dokazali da postoji uticaj viših zgrada"

Pomoćnica ministra za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša Zijada Krvavac je komentarisala tvrdnje zaposlenih u Zavodu za gradnju Kantona Sarajevo da još nije dokazano da postoji uticaj viših zgrada na kvalitet zraka, iako postoji studija kojom je pokazano da uticaj postoji.

Studija dokazala: Visoki objekti utiču na kvalitet zraka u Sarajevu

"Moram priznati da me to ražalosti jer ključna planerska i strateška institucija u Kantonu Sarajevo, koja bi trebala biti posebno senzibilizirana na te probleme i koja ima monopol na planiranje, iznosi takve, paušalne tvrdnje", ocijenila je.

Također je podsjetila na urbanistički plan iz 1980-ih godina kojim je ukazano, kako je kazala, da gradnja visokih zgrada utiče na mikroklimatske uslove i kako može značajno pogoršati kvalitet zraka dodavši:

"Planerska institucija ne uvažava ono što su planovi višeg reda koji su dužni da poštuju i usklađuju provedbene planove kao što su regulacioni. Pokazuje se da je to izignorisano."

Nada se da će, kako je istakla, unošenjem elemenata iz studije - preporuka i zaključaka koji se tiču grafičkog opisa koridora za strujanje zraka, mjera, zaštite - postati obaveza.

Tvrdi da će Ministarstvo insistirati da se za svaki projekat radi kompjuterska analiza i simulacija na koji način će gradnja uticati na zrak.

Sarajevo - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Sarajevo

"Ali, pobijati nešto što su nauka i struka dokazali kratkovidno, neodgovorno i u konačnici svako treba da snosi dio odgovornosti za ono čime se bavi", mišljenja je Krvavac.

Efikasnije koristiti energiju

Profesor doktor Aleksandar Knežević je podsjetio da postoji mnoštvo načina kojima se može smanjiti zagađenje zraka, a koji se mogu primjenjivati u domaćinstvu. Riječ je o mjerama kojima se energija efikasnije koristi.

Sarajevo - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Sarajevo

"Noću spustiti zavjese, spustiti roletne da se energija ne gubi. Kada je dan, kada sija sunce, skloniti ih da uđu sunčeve zrake. Važno je zaptivanje prozora. Čak i raspored namještaja utiče na kvalitet zraka. Pozicija peći utiče. Što je peć bliža prozoru, to je manja potrošnja energije. Ako je peć daleko od prozora, ona ne grije područje oko prozora. Onda vam je hladno", objasnio je.

I on misli da se struka, kako je naglasio, ne pita. Prema njegovim riječima, rekao sam da je od političara samo gora akademska zajednica.

Ukazao je na to da je Vlada Kantona Sarajevo prva u Bosni i Hercegovini formirala Centar za upravljanje kvalitetom zraka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije