Silajdžić: Zašto Evropa šuti dok se u BiH dižu spomenici nacističkim saradnicima?

Radiosarajevo.ba
Silajdžić: Zašto Evropa šuti dok se u BiH dižu spomenici nacističkim saradnicima?
Twitter / Haris SIlajdžić

Nedavne poruke dr. Harisa Silajdžića, bivšeg ministra vanjskih poslova i premijera RBiH, te člana Predsjedništva iz Haaga, snažno su odjeknule u zemlji i regionu.

Piše: Faruk Vele

Silajdžić je predsjedavao sesijom o obrazovanju i zaštiti kulturnog nasljeđa na Svjetskom forumu o kulturi mira koji je održan u haaškoj Palati mira.

Poruka Evropi

U razgovoru za Radiosarajevo.ba naglasio je poruke koje je želio poslati iz Evropske unije.

"Mogu dodati da je zbunjujuće i indikativno da na podizanje spomenika nacističkim saradnicima nema ozbiljne reakcije u Evropi koja svake godine slavi pobjedu nand fašizmom“, kazao je Siladžić za Radiosarajevo.ba.

Jedan od najvažnijih aktera bosanskohercegovačke politike tokom rata tako je reagirao na nedavno otkrivanje spomenika vođi Ravnogorskog četničkog pokreta, osuđenom ratnom zločincu Dragoljubu Draži Mihailoviću.

Kompromis sa zlom

Silajdžić tokom foruma u Haagu podsjetio demokratski svijet da su tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu počinjeni najteži ratni zločini uključujući i zločin genocida, a ostao je kod stavova iznesenih upravo u Haagu:

"Odgovorne za ove zločine Haški tribunal osudio je na dugotrajne kazne uključujući i kaznu doživotnog zatvora. Ipak, politički projekat u čije ime su počinjeni ovi zločini ostaje netaknut čime se šalje poruka svijetu da se agresijom i genocidom mogu ostvarivati politički ciljevi. Ovakav kompromis sa zlom direktno ugrožava mir ne samo u regiji nego i na cijelom evropskom kontinentu“, rekao je tom prilikom Silajdžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije