Šešum: BiH je sa Hagadom upisana u registar Memorija svijeta, trebamo slaviti

V. A. Z.
Šešum: BiH je sa Hagadom upisana u registar Memorija svijeta, trebamo slaviti
Fena / Siniša Šešum
Sarajevska Hagada i Rukopisna zbirka Gazi Husrev-begove biblioteke od danas su, uslovno, upisane u UNESCO registar Memorija svijeta, odnosno u registar koji je posvećen zaštiti pokretne kulturne baštine svijeta.

Na ovaj način, zahvaljujući njenom kulturno-historijskom naslijeđu, još jednom je ukazana čast Bosni i Hercegovini, čija pokretna baština će se od sada naći u registrima svjetske kulturne baštine na najvećem nivou.

"Ova novost za sarajevsku Hagadu i Rukopisne kolekcije Gazi Husrev-begove biblioteke znači jako mnogo. Program UNESCO-a koji se zove Memorija svijeta je ekvivalent programu Lista svjetske baštine, ali samo za pokretna dobra. Tu se govori o raznim kolekcijama, arhivima, starim rukopisima i ovo je, prema mom mišljenju, veliki događaj, itekako značajan za cijelu BiH", potvrdio je za Radiosarajevo.ba Siniša Šešum, šef Ureda UNESCO-a u BiH.

On je pojasnio i to kako su ovi dokumenti uslovno upisani u registar Memorija svijeta, te kako je potrebno uraditi male dorade prijavnih formulara, ali da je posao na ovom projektu obavljen.

"Uslovno dokumenti su već upisani u program i mi danas itekako imamo razloga za slavlje. Proces upisa trajao je zadnje dvije godine, od podnošenja nominacije, preko procesa evaluacije, do danas sretnog završetka za sve", istaknuo je Šešum.

Inače, ova dva dokumenta itekako su značajna za cjelokupnu kulturno-historijsku baštinu BiH, te je na njihovoj zaštiti i promociji itekako važno raditi, dodao je Šešum.

"Obaveza države BiH i onih koji upravljaju ovim pokretnim dobrima države jeste da se najbolje brinu o takvim dobrima. I što je važno da ih prezentiraju javnosti, što do sada niej bio slučaj. Mi sada radimo na obnovi sobe za sarajevsku Hagadu, kako bi ona bila bliže posjetiocima, zahvaljujući sredstvima Vlade Republike Francuske. A to će se vjerovatno događati i sa kolekcijama Gazi-Husrev begove biblioteke", zaključio je šef Ureda UNESCO-a u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije