Senzacija u BiH: Pet otočića koji su po ljepoti bez konkurencije u svijetu

Radiosarajevo.ba
Senzacija u BiH: Pet otočića koji su po ljepoti bez konkurencije u svijetu
Foto: Una Aqua / Japodski otoci

Otkrili smo novi dragulj za pravi ljetni odmor. Blizu Bihaća, u naselju Račić, smjestila se turistička atrakcija Japodski otoci. Ovo čudo prirode predstavlja kulturno-arheološko područje, okruženo zelenilom i plavom kraljicom – rijekom Unom.

Japodski otoci nevjerojatna su turistička atrakcija Bosne i Hercegovine, smještena tik uz hrvatsku granicu. Ade povezane drvenim mostićima teritorijalno graniče s prekrasnim Nacionalnim parkom Una, jednim od triju nacionalnih parkova u Bosni i Hercegovini. Taj je park svojim bojama, zvukovima i slikama obilježio zapadni dio Bosne kamo se smjestio, a zanimljivo je da je samo 40-ak kilometara udaljen od Nacionalnog parka Plitvičkih jezera. Pripada Unsko-koranskoj zaravni i obuhvata doline rijeka Une i Unce.

Otočići kroz koje protječe Una

Pet riječnih otočića, odnosno ada nedaleko od Bihaća, u mjestu Račić, koji po ljepoti nemaju konkurenciju u svijetu povezani su drvenim mostićima, a kroz njih protječe, stvarajući kaskade i lomeći se na sedrenim barijerama rijeka Una. Sređen turistički centar Japodski otoci sastoji se od uređenog parkinga, restorana ispod kojeg čujete šuštanje rijeke, beach bar i velik prostor za kampiranje. U skladu s prirodnom ravnotežom, svi su objekti pretežno drveni, a planiraju i rekonstrukciju japodskog naselja, onakva kakvo je nekad postojalo na ovim prostorima.

Spavajte na drvetu, u luksuznom šatoru, apartmanu ili vikendici

Uz sve ljepote koje nude Japodski otoci, posebno oduševljenje i doživljaj stvara smještaj koji se tamo nudi. Kućica na drvetu koja će vas vratiti u djetinjstvo i bajke u kojima ste tada uživali. Osim nje, tu su pravi luksuzni drveni bungalovi koji će vam ostaviti prirodu i dodati komfor u vaš boravak, a možete ponijeti i vlastiti šator. Spavati možete i u apartmanima ili vikendicama, pišu Vikendmanijaci.com.

Bezbrižni odmor, slavlja, team buildinzi, momačke i djevojačke

Japodski otoci idealan su odabir za porodični, romantični, ali i odmor s društvom. Dok će se djeca moći zabavljati u raznim igrama poput nogometa, badmintona ili slaganja kula u pijesku, na ostale avanture često se odlučuju društva ili oni koji s društvom nešto slave. Rafting ili kanu safari na Uni te ostale riječne avanture poslužit će kao dobra sportsko-adrenalinska kombinacija za team building, proslavu rođendana, momačke...

Ukoliko se odlučite da ih posjetite napravite turu po Bihaću i posjetite Nacionalni park Una.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije