KS / Selma, Edita i Denis Mrnjavac naredne godine će dobiti spomen-obilježje u Sarajevu

12. 02. 2018. u 15:27:00 Radiosarajevo.ba

Shares:492

Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo i Općina Centar pokrenut će sve neophodne aktivnosti u cilju što skorijeg početka izgradnje spomenika za tragično stradale Denisa Mrnjavca, Editu Malkoč i Selmu Agić, ali i ostalim žrtvama nasilja u Sarajevu.

To su na današnjem sastanku istaknuli predsjedavajuća Skupštine KS-a Ana Babić, predsjednik Udruženja mladih "Denis Mrnjavac" Vedran Ljevarević, zamjenik gradonačelnika Grada Sarajeva Milan Trivić i savjetnik načelnika Općine Centar Osmo Babić.

Kako je najavljeno, spomen obilježje trebalo bi biti izgrađeno u parku ispred Tehničke škole, nakon brojnih inicijativa da se na različitim lokacijama u gradu izgrade spomenici za Denisa Mrnjavca, te Editu i Selmu. Ipak, krajem 2016. godine, dat prijedlog da se gradi zajedničko spomen obilježlje ispred Tehničke škole u čijoj su blizini nasilno prekinuti životi ovo troje mladih ljudi.

"Dobili smo saglasnost za gradnju zajedničkog spomenika i od Selminih i Editinih roditelja. Spomenik će se graditi u znak sjećanja na izgubljenu mladost u našem gradu i kao opomena da se takva zlodjela više nikada ne ponove, ali ni slučajevi slični onome u kojem je tragično preminuo dječak Mahir Rakovac", naglasio je Ljevarević.

Zamjenik gradonačelnika Trivić zahvalio je predsjedateljici Babić na inicijativi i organizaciji ovog sastanka, te naglasio da je riječ o vrlo važnom projektu za ovaj grad kao i da ga treba što prije implementirati.

"Grad će učestvovati u sufinansiranju projekta zajedno sa Kantonom i Općinom. Također će provesti proceduru na Gradskom vijeću koje donosi konačnu odluku o pristupanju izgradnji. Učinit ćemo sve da do toga dođe što prije", naglasio je ovom prilikom Trivić.

Općina Centar će izdati urbanističku i građevinsku saglasnost za gradnju spomenika.

"Općina će raditi brzim koracima i biti na raspolaganju inicijatorima projekta. Bitno nam je da dobijemo adekvatno idejno rješenje spomen obilježja, čija će izrada biti povjerena mladim ljudima, studentima Arhitektonskog fakulteta i Akademije likovne umjetnosti", naveo je savjetnik Babić.

Predsjedavajuća Babić kazala je da je ovo važan projekt za cjelokupnu društvenu zajednicu. Istaknula je da su u blizini mjesta gdje će se graditi spomenik na brutalan način prekinuti životi troje mladih ljudi.

"U društvu u kojem živimo ima mnogo vršnjačkog nasilja. Zato je veoma bitno da mladim ljudima damo nešto što će biti opomena da se ovakvi slučajevi nikada i nikome više ne dese", naglasila je predsjedatvajuća Babić.

Dodala je da su spremnost za učešće u projektu iskazali i predstavnici općina Bugojno i Bosanska Krupa gdje su rođene tragično preminule Edita i Selma.

NEMA KOMENTARA