Šehidska džamija u Cazinu otvara se u julu ove godine

Radiosarajevo.ba
Šehidska džamija u Cazinu otvara se u julu ove godine
Foto: Cazin.net / Šehidska džamija u Cazinu

U prisustvu nekoliko hiljada vjernika u cazinskom džematu Glogovac upriličena je svečanost temelja nove džamije.

S obzirom na to da stara džamija, koja je bila izgrađena 1978. godine, svojim kapacitetom nije mogla zadovoljiti vjerske potrebe džematlija, te da je bila dosta dotrajala i neuvjetna, uklonjena je u augustu prošle godine i krenulo se s izgradnjom nove na istom mjestu.

Do sada je izgrađen veći dio objekta, koju u ovom džematu planiraju otvoriti krajem jula ove godine. Dobrodošlicu prisutnima uputio je Amir efendija Beširević, imam u džematu Glogovac, koji je naglasio da je do sada oko 800 ljudi učestvovalo u gradnji ove džamije.

Nakon svečanog obraćanja, džematlije i gosti ovog naselja klanjali su podne u novoizgrađenoj džamiji.

"S gradnjom džamije počeli smo 17. augusta prošle godine, njene dimenzije su 14 x 16 metara, a u nju bi trebalo biti utrošeno oko 700.000 maraka. Najviše su u gradnji učestvovale džematlije Glogovca, a bilo je i dosta donacija iz drugih džemata. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način pomogli gradnju ove prelijepe džamije. Do sada smo već uradili oko 70 posto neophodnih radova na ovom objektu, a ostali su nam vanjska fasada i grijanje. Džamiju planiramo otvoriti 27. jula ove godine", rekao je Muhamed Salihović, predsjednik Građevinskog odbora, piše Cazin.net.

Glogovac je u proteklom odbrambeno–oslobodilačkom ratu imao 13 šehida, a u znak sjećanja na njih džamija je nazvana Šehidska.

Stolarija na džamiji u Glogovcu postavljena je nakon uspješne akcije „50 žena za 50 prozora“. Tako su džematlijke Glogovca uz pomoć žena iz drugih džemata skupile više od 46.000 KM za više od 70 prozora i vrata. Preostala sredstva iskoristit će za kupovinu tepiha na ženskom spratu džamije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije