Sedmica italijanske kuhinje u BiH: Dolaze i poznati italijanski kuhari

Radiosarajevo.ba
Sedmica italijanske kuhinje u BiH: Dolaze i poznati italijanski kuhari
plakat / Sedmica italijanske kuhinje u BiH

Ambasada Italije u Sarajevu najavljuje “Sedmicu italijanske kuhinje u Bosni i Hercegovini”, koja je počela 15. novembra s događajem “Caffè-Gelato Italiano”, organiziranim u Marshall’s Gelato u Sarajevu, u suradnji sa Italijanskim udruženjem za kulturu Dante Alighieri u Bosni i Hercegovini. Ovaj događaj će do 25. novembra donijeti brojne inicijative u cijelu BiH, a u centru pažnje se nalazi italijanska gastronomska kultura i njene poslastice.

Njam njam / Za sladokusce i poguzije: Sedmica italijanske kuhinje u BiH

Revija će se nastaviti nizom kulinarskih TV emisija sa italijanskim kuharom Guidom Tassottijem, koji je došao na poziv Ambasade, Mariom Tolminom Ciriello, koju je pozvalo Italijansko udruženje za kulturu Dante Alighieri i Andreom Ruisi, pozvanog od  ICE-a, kako bi pripremili neka od tradicionalnih, najpoznatijih italijanskih jela. 

U Sedmici italijanske kuhinje učestvovat će i mnogi italijanski restorani iz cijele Bosne i Hercegovine, koji će pripremati posebne jelovnike upravo za ovu priliku.

Bosanskohercegovački gradovi u kojima će se to dešavati su Banja Luka, Trebinje, Tuzla, Zenica i naravno Sarajevo, gdje će se, 22. novembra u Hotelu Holiday, održati specijalni prijem na italijanski način s kuharom Ruisijem (samo sa pozivnicom).

U Trebinju će se hrana pripremati u toku pozorišne predstave, koja je zasnovana na priči o takmičenju između jednog italijanskog i jednog bosanskohercegovačkog kuhara, a na kraju predstave bit će ponuđena publici. Ovaj događaj, organiziran u suradnji s Opštinom Trebinje i Centrom srednjih škola Trebinje, održat će se u subotu, 24. novembra u 11sati na terasi Hotela Platani.

Tog istog 24. novembra, na dva glavna prodajna mjesta Mercatora, jedan u Sarajevu (Ložionička) i drugi u Banja Luci (Borik), bit će opremljeni štandovi za degustaciju italijanskih proizvoda koji su u prodaji u supermarketima ovog prodajnog lanca. U Sarajevu će biti moguća i degustacija izloženih proizvoda za čiju pripremu će se pobrinuti lokalni kuhar, stručnjak za italijansku kuhinju.

Sedmica italijanske kuhinje završit će se prikazivanjem najboljih kratkih filmova o pripremi nekog od italijanskih jela, od kupovine sastojaka u supermarketima do kuhanja, koje su snimili učenici italijanskog jezika Druge gimnazije iz Sarajeva. Filmovi će biti prikazani i nagrađeni u Velikoj sali škole 28. novembra od 18.00 do 19.30 sati a pobjednici će dobiti ukusnu nagradu od Ambasade, naravno na temu kulinarstva.

Kulinarske emisije će se moći pogledati na HAYAT TV 19., 20., 21. i 22. novembra u 16.15 sati (Chef Tassotti), na BHTV 23. novembra u 18.00 sati (Chef Ruisi) i na NOVA TV 23. novembra u 17.25 sati (Chef Ciriello).

Informacije o sedmici i posebni jelovnici na sljedećem linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije