Od zone sumraka do doktora u kafanama: Šta je sve otkrila Sebija Izetbegović

Radiosarajevo.ba
Od zone sumraka do doktora u kafanama: Šta je sve otkrila Sebija Izetbegović
Jučer održana press konferencija generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebije Izetbegović privukla je veliku pažnju javnosti.

Citiraju se njene izjave, a reakcije javnosti su podijeljene, no većina komentatora i komentatorki, građanki i građana na društvenim mrežama želi govoriti o brojkama koje je Izetbegović predstavila na jučerašnjoj konferenciji.

Najznačajnija brojka o kojoj se govori jeste ona o tome kako je KCUS, s njenim menaždmentom na čelu, otplatio 63 miliona od 100 miliona duga. Ona je stava kako "nijedna ustanova do sada nije poslovala ovako pozitivno za kratko vrijeme".

Naravno, u KCUS-u su već dugo veliki problem finansije, a Izetbegović tvrdi da je zatekla ne samo potpuno nepoznate radnike, koji su primali plaću i plaćani su troškovi njihovih privatnih telefonskih računa, već i zaposlene kožarske tehničare, prevoditelje i sl.

O potezima koje je povukla rekla je i da "nema vozača, putovanja nikakvih ni prvim ni drugim klasama, nema prezentacija i hotela, nema izmišljenih funkcija, smanjeni su troškovi mobilne i fiksne telefonije za 227 hiljada KM". Također, od ljekara, ustvrdila je, očekuje i da se na kongresima  obrazuju i edukuju, a ne da idu na seminare s "peškirom i kupaćim gaćama".

Želi da zaposlenici KCUS-a, pogotovo oni koji se tek trebaju zaposliti, budu najbolji u poslu koji rade. Obećala je i bolje plaće, ali i potpuno drugačije konkurse za posao na Klinici, "potpuno transparentne konkurse".

Sudeći prema njenim riječima, na KCUS-u je zatečena izrazito ozbiljna i neprimjerena situacija, koju je kontrolirala čak i tako što se prerušavala i istraživala šta se to radi na klinici. Doktori su sami sebi prepisivali bolovanje (sada Zavod zdravstvenog osiguranja KS ima tročlanu komisiju koji vrše provjere bolovanja svih uposlenika, op.pr.), a od 3.637 zaposlenih njih 553 bili su na šefovskim pozicijama.

Upravo su pojedini od tih "šefova", poručila je Izetbegović, bili najčešće na bolovanjima, a zapravo su, otkrila je, "šetali gradom i obilazili sarajevske kafane", dok su ih pacijenti čekali na KCUS-u. Danas, dvjesto ljudi manje radi na šefovskim pozicijama, i time je KCUS uštedio 600 hiljada KM na godišnjem nivou.

Kad je došla na KCUS, u kabinetu generalnog direktora bila su 22 radnika, od čega jedna nepoznata osoba bez ugovora. Za ove troškove, izdvajano je više od milion KM. Kabinet Sebije Izetbegović ima pet zaposlenika, usporedila je.

Štete koje su nanesene KCUS-u, Izetbegović je ovako nabrajala:

• Na Klinici za endokrinologiju saznali smo da kliničari rade primarne nivoe pretrage, kakve su trebali dobiti u Domu zdravlja. Za jedan mjesec je šteta oko 60.000 KM.
• Na grudnoj hirurgiji, doktor je primio pacijente koji nisu trebali biti hospitalizirani i tu je nanesena šteta 10.000 KM.
• Na drugim klinikama našli smo bez strategije nabavljenu opremu i tu je bačeno preko 40.000 KM opreme kojoj je istekao rok, leće kojima je istekao rok za 15.000 KM, oko 15-20.000 opreme za kompjutere.
• Jedinica intenzivne internističke terapije (JIT) radila je paralelno s apotekom KCUS-a i tako nanijela pola miliona KM štete, te su zapošljavali ljekare bez ikakvih saglasnosti.
• KCUS posjeduje 159 kreveta na intezivnoj njezi, te 230 na poluintezivnoj, što je mnogo više od predviđenih normativa.
• KCUS ne preuzima više aparate na poklon niti donacije, jer su plaćali po osam miliona servise tih aparata.
• Kad je došla na KCUS zatekla je tri klinike za transplantaciju bez pacijenata, praznu sobu s tri kreveta koja ima šefa i glavne sestre, ugašen centar za opekotine koji je i dalje imao šefa iako odjeljenje ne postoji...

 Neminovno, na pressu je bilo i govora o jednoj od gorućih tema proteklih mjeseci u bh. javnosti - odlasku doktora iz BiH. Izetbegović je kazala kako je s KCUS-a otišlo 20 ljekara, ali su svi dobili zamjenu, zaposleno ih je 26.  Ona tvrdi da su svi doktori napustili KCUS na sopstveni zahtjev.

"Veliki broj njih odavno ima paralelno svoje klinike i poliklinike. Prijateljski su mi rekli da ne mogu napustiti svoje klinike u koje je mnogo uloženo", poručila je generalna direktorica, dodavši kako su joj rekli da će KCUS napustiti jer im ona neće dozvoliti da odlaze u svoje klinike tokom radnog vremena na KCUS-u.

Sve laboratorije, dodala je, kao i neke zapuštene prostorije sredili su zaposlenici Klinike - koji su odvojili jedan vikend kako bi sredili prostor u kojem rade. Pojedini radnici tek su tada upoznali svoju šeficu s kojom su radili deset godina. Istovremeno je promijenjeno i radno vrijeme laboratorija, pa pacijenti sada ne čekaju duže od 30 minuta - Izetbegović je istakla kako su pacijenti ranije su sa sobom nosili knjige da "ubiju" vrijeme čekanja. Već u 10.30 sati, njene su riječi, nema gužvi u laboratorijskom dijelu.

Laboratorije koje je zatekla po dolasku u KCUS opisala je kao "twilight zone" (zonu sumraka, op.pr.): "Pacijenti su imali brojeve kao u logoru, dobiju broj ujutro i čekaju cijeli dan, gladni - a tu su bili bolesni ljudi, trudnice." Po 500 osoba je bilo u hodniku - probrani pacijenti, pak, rekla je ona, imali su privatni ulaz

"Dočekivali smo pacijente i govorili im 'dobro jutro'. Jednom smo pacijentu pomogli da skine jaknu, a on je pitao da li je to skrivena kamera. To je naša realnost."

O nestašici lijekova, Izetbegović je kazala da je to problem u cijeloj BiH, ali je naglasila da "pacijenti koji moraju sami uzeti lijekove, troškovi im se mogu refundirati jer KCUS potpisuje potrebu uzimanja lijekova".

Rekla je još i kako je u prošloj godini srušen rekord u interventnoj kardiologiji - uradili su 1567 interventnih procedura, hospitalizirali 4300 pacijenata, a 45 hiljada pacijenata bilo je "u protoku kroz tu kliniku".

Dodajmo još i da je Izetbegović kazala i kako je, dok je pripremala podatke za ovu konferenciju, pomislila "zašto mi je ovo trebalo".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije