SDA: Handkea proglasiti personom non grata u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
SDA: Handkea proglasiti personom non grata u Sarajevu
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Skupština KS

Klub zastupnika SDA će na samom početku današnjoj sjednice Skupštine Kantona Sarajevo tražiti da se Peter Handke, austrijski književnik koji negira genocid u Srebrenici, proglasi personom non grata u Sarajevu, kazao je za Radiosarajevo.ba Mahir Dević, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini KS.

U inicijativi se navodi da je završna faza genocida upravo negiranje genocida, a da je dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke u svojim javnim istupima za vrijeme agresije na BiH javno podržavao velikosrpski režim na čelu s ratnim zločincem Slobodanom Miloševićem.

Navode i da je Handke negirao genocid u Srebrenici uprkos svim presudama Međunarodnog suda u Hagu i svjedočenjima preživjelih žrtava genocida, te posebno zabrinjavajućim smatraju činjenicu da ni danas ne mijenja svoje stavove već ide korak dalje pa najavljuje dolazak u našu zemlju i posjetu majkama iz Kravice i okoline Srebrenice.

„Dodjela Nobelove nagrade ovakvom (ne) čovjeku je nova uvreda za žrtve i njegova posjeta Bosni i Hercegovini i Sarajevu kao glavnom gradu naše domovine bi izazvala dodatno poniženje žrtava velikosrpske agresije“, smatraju zastupnici SDA.

Protesti u Stockholmu zbog dodjele nagrade Handkeu: Stojimo na strani istine

Nekoliko stotina građana okupilo se večeras na Normmalm trgu u Stockholmu u znak protesta zbog večerašnje ceremonije dodjele Nobelove nagrade za 2019. godinu na kojoj je nagradu primio i kontroverzni austrijski pisac Peter Handke, javlja Anadolu Agency (AA).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije