Dan u Neumu oko 50 maraka, u Makarskoj skoro dvostruko više

Radiosarajevo.ba
Dan u Neumu oko 50 maraka, u Makarskoj skoro dvostruko više
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Živa na termometru iz dana u dan postavlja nove rekorde, a spas od užarenih temperatura najbrojniji dio bh. građana traži uz bazene, rijeke, jednodnevne posjete obali jer si zbog besparice koja vlada samo oni imućniji mogu priuštiti duži boravak na moru, piše Večernji list BiH.

Otići do mora iz Hercegovine na jedan dan i nije neki napor, postoje organizirani i jednodnevni izleti, i to po vrlo povoljnim autobusnim cijenama karata. No, nije karta jedino na što ćete taj dan izdvojiti novac.

Želite li popiti kafu na plaži, vodu, sok ili pak posjeti sendvič, budite spremni platiti ih po višestruko višim cijenama nego u BiH.

Odlučite li dan provesti u Neumu, Gracu, Drveniku, Makarskoj... odakle iz Mostara, kao i ostalih hercegovačkih mjesta, postoje organizirani jednodnevni izleti, autobuska karta stoji od 12 do 15 KM.

Iako su cijene karata povoljne, cijene hrane, piće, ležaljki... znatno su više.

Jednodnevni najam ležaljke u Makarskoj sa suncobranom stoji oko 25 KM, najdraži kofeinski napitak - kafa stoji oko 3 KM, cijena vode ili Coca Cole u kafiću je oko 5 KM. Pizza stoji oko 10 KM, sendvič oko sedam, a povuče li vas želja za kuglom sladoleda, platit ćete je oko 2,5 KM.

No, svakako treba uzeti u obzir da cijene nisu u svim lokalima jednake, sve ovisi o lokaciji.

Za sve one koji se odluče doći u Makarsku vlastitim prijevozom, cijena parkiranja za sat vremena je oko 3 KM, a cjelodnevni parking se može naći i za desetak KM.

Zbrojite li cijene za jednodnevni boravak u Makarskoj, uz more, plaćen prijevoz, za dvije osobe potrebno je izdvojiti oko 80 KM, dok će četveročlana porodica izdvojiti oko 160 KM.

Za dan u Neumu potrebno je nešto manje novca, oko 50 KM.

Iako ne postoje organizirani jednodnevni odlasci iz Mostara do Dubrovnika, svakodnevno ima bar pet linija za tu destinaciju, a cijena karte u jednom smjeru je oko 25 KM.

Budući da slovi za jedan od najljepših gradova na Jadranu, i cijene prate taj glas.

A ako ga želite posjetiti, potrebno je puno više novca nego za Makarsku.

Užitak cjelodnevnog najma ležaljke stajat će vas oko 50 KM, što je dvostruko više nego u Makarskoj. Sendvič stoji oko 12 KM, dok je kafa u pojedinim dijelovima grada dostigla i vrtoglavih 10 KM, piše Večernji list BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije