Savršen dan za buduće umjetnike: Dan otvorenih vrata

L. K.
Savršen dan za buduće umjetnike: Dan otvorenih vrata
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Dan otvorenih vrata na Akademiji likovnih umjetnosti
Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu je visokoškolska ustanova sa najdužom tradicijom u BiH koja pruža obrazovanje i osposobljavanje na području likovnih umjetnosti.

Danas je upriličen „Dan otvorenih vrata“ u svrhu prezentiranja života i rada na Akademiji, utemeljenih na likovnosti i kreativnosti. 

Nela Hasanbegović, viša asistentica na ALU u Sarajevu i koordinatorica projekta promocije upisa na ovu akademsku ustanovu za Radiosarajevo.ba poručuje da je došao period kada se donosi odluka o upisu na odgovarajući fakultet, te su stoga danas informirali srednjoškolce, roditelje i nastavnike o potencijalima i kvalitetima nastavnog plana i programa koji nudi Akademija, kao i o prostornim kapacitetima kojima raspolažu.

„Naši gosti su imali priliku napraviti uvid u nastavni proces koji se realizira na šest odsjeka: Nastavnički, Slikarstvo, Kiparstvo, Grafika, Grafički dizajn, Produkt dizajn, kao i Interdisciplinarnog studija konzervacije i restauracije. Pokazivali smo im kako svaki od navedenih odsjeka i studijskih programa razvija kreativne potencijale, estetski senzibilitet te osposobljava studente za umjetničku i proizvodnu djelatnost na način koji zadovoljava evropske kriterije umjetničke edukacije“, navela je koordinatorica Hasanbegović.

„Tokom manifestacije Dan otvorenih vrata naši studenti su prezentirali sam proces nastanka umjetničkog djela i pozvali posjetioce da aktivno učestvuju u produkciji umjetničkih radova. Najavili smo i Godišnju izložbu studentskih radova koja će biti održana krajem juna ove godine. Ta izložba predstavlja izvrsnu priliku da se predstave i sagledaju rezultati zajedničkog rada nastavnika i studenata i da se skrene pažnja na buduće nosioce kulturne, obrazovne i proizvodne djelatnosti u oblasti likovnog oblikovanja i dizajna“, rekla je Hasanbegović pozivajući sve zainteresirane da prisustvuju i tom interesantnom događaju.

Dodatne informacije o upisnim rokovima i ostalim dešavanjima na ALU dostupne su na internet-stranici: www.alu.unsa.ba.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije