Savjeti spasitelja: Osnovna pravila za bezbjedan boravak na kupalištima

Radiosarajevo.ba
Savjeti spasitelja: Osnovna pravila za bezbjedan boravak na kupalištima
Pixabay / Ilustracija

Nikako ne idite sami na kupališta koja nemaju spasioce i uvijek budite u grupi, a tamo gdje postoje spasioci obavezno poštujte pravila i “kućni red”.

Ovo su osnovni savjeti koji preporučuje spasilac Spasilačke službe “BUK” Banjaluka Miroslav Mišković.

Za Srpskainfo kaže da je prošle godine na obezbijeđenim kupalištima širom Republike Srpske, odnosno na onima gdje postoje spasioci, zabilježeno ukupno oko 1.000 intervencija.

"To su najčešće bila krvarenja nastala prilikom ulaska i izlaska iz bazena. Najčešće su povrede bile kod djece školskog uzrasta, koja se guraju, trče i skaču u bazen, odnosno ne poštuju pravila ponašanja", kaže Mišković.

Dodaje da je ove sezone zabilježeno oko 300-400 povreda na kupalištima i da, srećom, utapanja nije bilo.

Zbog velikog broja povreda djece na kupalištima “BUK” je osmislio projekat “Sigurnost djece na kupalištima”. "U sklopu tog projekta smo krajem školske godine u svim školama u RS postavili plakate i učenicima četvrtih razreda podijelili brošure o sigurnom kupanju. U drugoj fazi projekta smo na kupališta i bazene širom RS postavili plakate i dijelili brošure na bazenima u cilju prevencije nesreće kod djece u školskom uzrastu", objašnjava Mišković.

On ističe da neke opštine nemaju spasilačku službu.

"Na Balkani, naprimjer, nema spasilaca, pa preporučujem da se niko ne izdvaja iz grupe", dodaje on.

Mišković posebno ističe da neplivači nema šta da traže na kupalištima, već da bi trebali da se raslađuju isključivo pod tuševima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije