Šarenom paradom kroz Sarajevo otvoren 14. Kid's Festival

Fena
Šarenom paradom kroz Sarajevo otvoren 14. Kid's Festival
Djeca iz gradova cijele Bosne i Hercegovine okupila su se danas u Sarajevu kako bi šarenom paradom kroz ulice centra glavnog grada učestvovali u otvaranju 14. izdanja Kid's festivala koji ove godine ima slogan "U slavu djece i djetinjstva".

Okupljanje djece na jednom mjestu ima za cilj gradnju povjerenja među etničkim grupama, njegovanje pluralizma, otvorenosti, modernog društva što su ključni faktori za integraciju BiH, socijalnu inkluziju, razumijevanje održivog razvoja i važnost ekologije za održivu budućnost.

Koncept Kid's festivala je da oformi pozornicu za djecu i sve one uključene u njihovo obrazovanje, a festival predstavlja kulturno izobilje uz veliki broj aktivnosti koje spajaju edukaciju i zabavu.

Tokom trajanja ovog festivala bit će organizirane brojne kreativne i obrazovne radionice, a djecu će zabavljati međunarodni izvođači, mađioničari i plesači, bit će postavljeni i štandovi ambasada, te upriličene projekcije filmova.

Ova međunarodna kulturna manifestacija osmišljena je tako da svakom djetetu pruži mogućnost za inspiraciju. KidsFest je godišnji događaj i važna etapa u kreiranju i razmjeni ideja, koje traju do idućeg festivala, kazali su organizatori.

Direktorica Festivala Susanne Prahl ispričala je novinarima da je ove godine promijenjen koncept koji omogućava djeci da imaju cjelodnevni program jer su danas osim parade organizirane i radionice koje se inače održavaju nekoliko dana festivala.

"Željeli smo da se djeca iz cijele BiH okupe u Sarajevu na jedan dan budući da nam je važno poslati sliku zajedništva i obnove BiH s novim generacijama te da djeca iz cijele BiH dožive Sarajevo kao svoj glavni grad", kazala je Prahl.

Poziv za učešće u ovom festivalu upućen je svim općinama u Bosni i Hercegovini, a biti dio ovog događaja zauvijek se pameti, istaknuli su danas učesnici od kojih neki dolaze već 14 godina na ovaj festival.

Na ovom festivalu također se očekuje rekordan broj učesnika. Festival se održava na više lokacija, pa tako i u Domu Oružanih snaga BiH te Umjetničkoj galeriji BiH gdje će biti održane neke od radionica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije