Sarajevski slijepi fizioterapeuti: Pacijenti dolaze iako se ne reklamiramo

Anadolija
Sarajevski slijepi fizioterapeuti: Pacijenti dolaze iako se ne reklamiramo
Usluge fizioterapeuta Društva za zapošljavanje slijepih i slabodvidnih lica (TMP) u Sarajevu od 2012. godine koristilo je više od tri hiljade osoba koje su u centar dolazile s raznim zdravstvenim poteškoćama.

Centar čijih svih sedmero fizioterapeuta čine slijepe i slabovidne osobe nikada nije reklamiran, ali i pored toga njegove usluge koriste ljudi sa prostora cijele Bosne i Hercegovine.

Armin Hadžić, pomoćnik direktora TMP-a, u razgovoru za Anadolu Agency (AA) je podsjetio da su svi fizioterapeuti u ovom centru slijepi, a ideja o pokretanju ove djelatnosti potekla je od činjenice, kako je rekao, da su slijepi terapeuti najbolji u tom poslu te da je njihov vid ustvari u njihovom dodiru, na dlanovima.

Socijalno privredno društvo "TMP" ima status zaštitne radionice, a kao Centar za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje slijepih u Sarajevu je osnovan od strane Saveza slijepih Bosne i Hercegovine 1968. godine s ciljem da razvija programe i provodi djelatnosti u okviru kojih će se profesionalno rehabilitirati i zapošljavati slijepe i slabovidne osobe. Djelatnost pružanja fizioterapeutskih usluga uspostavljena je 2012. godine.

Naglasivši kako je čulo dodira kod slijepih i slabovidnih osoba mnogo razvijenije u odnosu na osobe bez oštećenja vida, Hodžić je poručio kako slijepim i slabovidnim osobama treba pružiti šansu, a potom samo posmatrati šta sve mogu uraditi i koliko uspješni mogu biti.

Centar nikada nije reklamirao usluge u oblasti fizioterapeutskih usluga, ali pacijenti dolaze iz svih dijelova BiH. Hodžić je kazao kako se dobar glas o njihovom centru širi od jednog do drugog zadovoljnog pacijenta što izgrađuje i jača međusobno povjerenje.

"Ovdje nudimo sve vrste masaže i terapije, nudimo elektronsku, ultrazvučnu, šok i laser terapiju, različite vrste terapije", dodao je Hodžić.

Asmir Alispahić, koji je vid izgubio kada je imao 16 godina, je podsjetio da pri TMP-u kao fizioterapeut radi već sedam godina.

Alispahić je kazao kako ovaj centar posebnim čini to što se njegovi slijepi i slabovidni uposlenici osjećaju kao i oni koji nemaju taj problem. Podsjetio je kako pacijenti koji jednom dođu u ovaj centar, obično dođu ponovo ukoliko se za to ukaže potreba, ali i preporuče TMP drugima.

On je naglasio kako slijepe i slabovidne osobe treba da svom okruženju pokažu šta sve mogu i za šta su sve sposobni te nikako ne smiju da se izoluju od ostatka društva.

Fizioterapeutkinja Jasmina Dizdrarević Nukić smatra da slijepi i slabovidni mogu da obavljau brojne poslove jednako dobro kao i oni s dobrim vidom. Dizdarević Nukić je podsjetila da je pored toga što je terapeutkinja, istovremeno i supruga i majka i kako je kazala, trudi se svaku od svojih dužnosti ispuniti na najbolji način.

U svijetu i zemljama regije danas se obilježava Međunarodni dan slijepih - dan bijelog štapa. Cilj je podići svijest u cijelom društvu o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, kao i obavezama zajednice prema njima.

Statistike pokazuju da u BiH živi oko 5.000 slijepih osoba, oko 3.500 u FBiH, dok ih je u Kantonu Sarajevo 450 do 500.

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se svake godine 15. oktobra još od 1964. godine kada je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik SAD-a, taj datum proglasio Danom bijelog štapa. Od tada ovo pomagalo simbolizuje samostalnost i nezavisnost slijepih osoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije