Sarajevski Purim: Primjer suživota i stalne pomoći Jevreja i muslimana

O. K.
Sarajevski Purim: Primjer suživota i stalne pomoći Jevreja i muslimana
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Konferencija "Suživot muslimana i Jevreja u Bosni i Hercegovini"

Jevrejska zajednica Bosne i Hercegovine zajedno sa Islamskom zajednicom ove godine obilježava 200 godina od Sarajevskog Purima, važnog datuma u historiji dva naroda.

Kroz historiju Bosne i Hercegovine, muslimani i Jevreji su uvijek bili u pomoći jedni drugima, i uvijek su bili skloni da zaštite svog komšiju.

To se desilo i 1819. godine kada je spaseno deset najuglednijih sarajevskih Jevreja sa rav Moše Danonom koje je sultanov namjesnik, bosanski valija Ruždi-paša, bacio u tamnicu i osudio na smrt, tražeći za njih visoki otkup koji Jevreji nisu mogli sakupiti. Ovaj događaj je uzbudio cjelo stanovništvo tadašnjeg Sarajeva koje se pobunilo protiv Ruždi-paše i 3.000 naoružanih Sarajlija su otišli pred vezirov konak da protestuju i da traže oslobođenje zatvorenika, istovremeno su Sarajlije napisale pismo Visokoj porti zahtijevajući pašino smjenjivanje i njegovo uklanjannje iz Bosne. To se uskoro i dogodilo.

Povodom obilježavanja 200 godina od sarajevskog Purima, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci organizirana je Međunarodna konferencija  "Suživot muslimana i Jevreja u Bosni i Hercegovini: 200 godina od Sarajevskog Purima", na kojoj su ugledne ličnosti iz obje religijske zajednice govorile o značaju suživota u Bosni i Hercegovini.

Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, kazao je kako je Purim značajan datum za sve muslimane i Jevreje i kako on pokazuje da su ove dvije zajednice uvijek u našoj zemlji živjele u skladu.

"Ove dvije zajednice su svijetli primjer za cijeli svijet kako dvije različite religije mogu da sarađuju. Danas kada je islamofobija prisutna svugdje u svijetu, ova dva naroda pokazuju da je tolerancija ključ za uspjeh", kazao je Finci.

Eli Tauber, savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u BiH kazao je kako su tadašnji muslimani pokazali namjeru da sa svojim komšijama Jevrejima žive u skladu i da ih štite.

"Purim je praznik slobode i obilježava se svugdje u svijetu, obično skromno, a ovo je prvi put da mi izlazimo iz okvira zajednice i IZ je pristala da ovo obilježimo zajedno. Ja sam presretan da su i jedni i drugi pristali da učestvuju u ovome. Izložba koja je postavljena rezultat je mog dugogodišnjeg rada na ovu temu. Dosta sam materijala našao upravo ovdje u Gazi Husrev-begovoj biblioteci. Dugo se nije govorilo o ovom događaju koji je jako značajan jer je 249 muslimana poslalo pismo sultanu da zaštiti Jevreje, spominjući Ahdnamu, što mnogo govori", kazao je Tauber.

Profesor Enes Karić kazao je kako je veza između dvije zajednice u BiH uvijek bila čvrsta.

"Od 15. vijeka i protjerivanja Jevreja iz Španije i njihovog dolaska u Bosnu, mi imamo stalnu zaštitu i stalnu saradnju dvije zajednice. Ljudi su se oduvijek razumijevali i poštivali, i krenuli su da jedni druge spašavaju. Važno je kad nas naši susjedi koji su drugačijih svjetonazora štite od nedaća koje nas zadese. Ne znam koliko bi danas mi mogli pronaći ljude koji su spremni da se založe za neko dobro djelo, kao što je to bio slučaj. Važno nam je da čuvamo sjećanje na ovaj događaj, jer ovo je dobar primjer odnosa između naroda", istakao je Karić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije