Stranci deminirali Trebević i napravili žičaru, a karta za njih 20 KM

Radiosarajevo.ba
Stranci deminirali Trebević i napravili žičaru, a karta za njih 20 KM
Foto: Faruk Zametica / Radiosarajevo.ba / Trebevićka žičara
Sarajevska ljepotica, Trebevićka žičara, 6. aprila 2018. godine zasjala je ponovo u svom punom sjaju iznad glavnog grada BiH, no naplaćivanje karata za vožnju ovom žičarom izazvalo je brojne polemike u javnosti.

Glas Amerike piše kako se to posebno odnosi na iznos novca koji pojedinac mora izdvojiti za vožnju žičarom, pa je tako određeno da građani BiH za jednu povratnu kartu izdvajaju 6 KM, dok će strani turisti za to zadovoljstvo morati izdvojiti 20 KM.

Ovakve cijene su diskriminirajuće, čak i prema Zakonu o potrošačima Bosne i Hercegovine, koji kaže kako svi potrošači moraju biti isto tretirani, no uprava preduzeća Sarajevo d.o.o. kojem je povjereno upravljanje žičarom nije odustalo od ovih cijena, čak ni pod pritiskom javnosti.

Ipak, zanimljivo je da je upravo stranac Edmond Offerman donirao četiri miliona dolara za novu žičaru.

Nekoliko godine prije izgradnje dopremio je kompletnu opremu za izgradnju, ali zbog nemogućnosti dogovora određenih instanci vlasti, na kraju je odlučio donirati novac.

Dakle, bez stranaca žičara ne bi postojala. A bez Vlada Norveške i Amerike Trebević ne bi bio danas deminiran. Sarajevske vlasti zahvalnost pokazuju za to i to sa tri puta skupljom kartom, kaže se u prilogu Glasa Amerike

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije