Sarajevski masakri 1992-1995: Knjiga svjedočanstava o ratnoj golgoti

Fena
Sarajevski masakri 1992-1995: Knjiga svjedočanstava o ratnoj golgoti
/ Foto: Anadolija
Glavni grad Bosne i Hercegovine pred kraj 20. stoljeća pretrpio je najdužu opsadu koja je trajala 1.425 dana.

Ubijeno je oko 14.000 ljudi od kojih 1.600 djece, ali oni koji su preživjeli sarajevsku golgotu i brojne masakre, njih 21, ispričalo je svoje priče Omeru Hadroviću koji ih je zapisao u knjizi nazvanoj 'Sarajevski masakri 1992–1995'.

Na taj način istinu o stradanju građana Sarajeva ispričali su oni koji su je doživjeli, kako bi bila svjedočanstvo budućim generacijama i kako historiju niko drugi za njih ne bi pisao.

Ova knjiga promovirana je u Domu Oružanih snaga BiH, a objavilo ju je Udruženje za zaštitu historijskih vrijednosti Haber, dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva.

U ime onih koji su smogli snage ponovo se suočiti sa slikama vlastitoga stradanja govorila je na promociji Amerisa Ahmetović zahvalivši svima koji su svoj doprinos dali istini, napominjući da preživjeli to nikada neće zaboraviti, ali je važno zapisati svjedočenja kako bi ih se i drugi sjećali.

Autor ove knjige Omer Hadrović kazao je večeras da je za njega bilo mučno slušati sve ove priče, da je zbog nekih dugo plakao, no sve je to učinjeno zbog čuvanja istine od zaborava.

Jedan od promotora knjige bio je profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Mirza Smajić koji je ovu knjigu nazvao važnim djelom za noviju historiju BiH, dodajući da je ona zapravo knjiga pamćenja i sjećanja o godinama sistematske destrukcije.

Recezentica knjige doktorica ortopedije Amira Karkin Tais, a brojni stradalnici iz knjige bili su njeni pacijenti nakon masakra i u godinama koje su uslijedile, kazala je da su žrtve bile pripadnici svi vjera, etniciteta, godina i spola.

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo Amela Dautbegović napomenula je da je prvi korak ka uništenju jednog naroda brisanje njegovog pamćenja. Prvo se unište knjige, kultura i historija i onda nađe neko da napiše nove knjige, proizvede novu kulturu i izmisli novu historiju.

Istoimeni dokumentarni film, koji također svjedoči o stradanjima civila u Sarajevu, bit će premijerno prikazan 9. maja u Domu mladih Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije