Sarajevski istraživači otputovali na Pacifik

Radiosarajevo.ba
Sarajevski istraživači otputovali na Pacifik
NAP / Krdžalić Bosnić, Imamović

Nakon što su proteklih godina istraživali na pacifičkim otocima Rapa Nui, Tahitiju, Solomonskim otocima, Papui Novoj Gvineji, Filipinima, Borneu i Sulavesiju, članovi sarajevskog Udruzenja EXPLORER Ahmed Bosnić, dr. Enver Imamović i Adi Krdžalić su otputovali na otoke daleke Mikronezije, piše NAP.

Za nekoliko dana njima će se pridruziti i četvrti član ekipe producent Sami Abadan. Sarajevske istraživače put vodi preko Tokija i američkog otoka Guam do pacifičkog otočja gdje će istraživati jedan od nazagonetnijih arheoloških lokaliteta na planeti Zemlji, poznat pod imenom Nan Madol.

Mikronezija predstavlja najneistraženiju otočku skupinu na Pacifiku. Arhipelag čini 1.458 otoka podijeljena u četiri državne strukture ujedinjene u Federalne Države Mikronezije (FDM). Riječ je o okeanskom prostoru od gotovo milion kvadratnih kilometara smještenom sjeverno od ekvatora poznatom po netaknutim atolima i neistraženim arheološkim lokalitetima.

Cilj ekspedicije je da istraži otoke na kojima su zagonetne graditeljske ostatke ostavile nepoznate civilizacije, te običajne, ritualne i folklorne tradicije, kao i jedinstvena predanja o kome znanost još uvijek ništa ne zna.

Na otoku Pohn Pei postoji ostaci megalitskog grada Nan Madol podignutog na 92 vještačka otočića. Za izgradnju ovog nevjerovatnog megalitskog grada čiji su temelji u neistraženim dubinama mora, korišteni su vulkanski blokovi teški i po dvadesetak tona. Ko su graditelji, čemu je grad služio, na koji način su prebacivani teški bazaltni megaliti sa dalekih kamenoloma? Do sada niko nije dao racionalna i logična objašnjenja.

Legende, folklorne i običajne tradicije govore o bogovima mora koji su gradili gradove i na kopnu, a povremena zagonetna tutnjava koja dopire sa morskog dna nagovještava da oni još uvijek nastanjuju morsko dno.

Večina istraživača ipak, sklonija je vjerovanju da je Nan Madol, zajedno sa drugim misterioznim kamenim strukturama i građevinama na otocima Mikronezije, zapravo ostatak legendarne Lemurije, prakontinenta na kome je – poput Atlantide – nekada blistala napredna civilizacija.

Sarajevski istraživači će snimiti zanimljivi TV serijal o svojim istraživanjima. Ekspediciju su pomogli BH Telecom i tuzlansa firma Babilon.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije