Sarajevo: Ministrica odgovorila na pitanje zašto se dio učenika vraća u školske klupe

21
I.S.
Sarajevo: Ministrica odgovorila na pitanje zašto se dio učenika vraća u školske klupe
Foto: Press služba KS / Naida Hota-Muminović, ministrica odgoja i obrazovanja KS

"Ova odluka je donesena na temelju jedne važne istine, a to je da je učenicima mjesto u školskim klupama".

Ovako je Ministarstvo ore u Kantonu Sarajevo Naida Hota-Muminović odgovorila na pitanje portala Radiosarajevo.ba o tome zašto je donesena odluka o povratku dijela učenika u školske klupe.

Ministricu smo pozvali nakon što je anketa, objavljena na našem portalu, pokazala da, od 1383 odgovora koja ste nam poslali, 840 njih (60.7 posto) smatra da je najbolje da učenici ostanu na online modelu do kraja škole.

"Tamo najbolje uče i tamo se dešava proces socijalizacije, a ne u online okruženju. Naravno, ova odluka je bila moguća samo zato što svjedočimo trend pada novooboljelih u Kantonu Sarajevo. Izgleda da su mjere dale rezultate", poručuje ministrica.

Podsjetila je i na to kako ih je javnost kritikovala na početku ovog polugodišta što nisu sve učenike vratili u škole, "a tada smo imali trend rasta novooboljelih što se pokazalo kroz ovaj dramatični treći talas kroz koji je Kanton Sarajevo prošao".

"Sada imamo trend pada, pa smo ohrabreni da naše učenike postepeno dovodimo u školu, da im omogućimo da vide svoje nastavnike i da nastavnici vide njih. Kada se sve jednog dana normalizira trebat će vremena da se stvari vrate u normalno stanje, ovo je dio te pripreme", objašnjava Hota-Muminović.

Kako nam je rekla, očekuje da će se postepeno u školu vratiti još jedna ili dvije generacije učenika. Među njima ima i onih generacija koje nisu bile u školskim klupama već duže od godine dana.

"Ako budemo imali povoljnu epidemiološku sliku, mislim da će moći doći u školu. Do kraja nastavne godine ima još dva mjeseca, to je malo manje od jedne četvrtine nastavne godine, što nije zanemariv period. Nekako smo prerano proglasili kraj", zaključila je ministrica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (21)

/ Povezano

/ Najnovije