Sarajevo: Link uživo sa Julianom Assasngeom

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Link uživo sa Julianom Assasngeom
U povodu 4. godišnjice političkog azila Juilana Assangea u Ekvadorskoj ambasadi u Londonu, 19. juna održat će se jedinstveni globalni događaj u slavu “zviždača” i slobode izražavanja u deset svjetskih gradova, uključujući i Sarajevo.

Sa 19. junom Assange će biti pritvoren bez optužnice već 2022 dana. Prije četiri mjeseca, UN je presudio da ga Velika Britanija i Švedska nezakonito drže u pritvoru od njegovog hapšenja 7. decembra 2010. UN je naredio da odmah bude pušten uz nadoknadu. Obje države su odbile ispoštovati presudu.

Istovremeni događaji u Centre Pompidou u Parizu, Volksbühne u Berlinu, Bozar Theatre u  Briselu, Circulo de Bellas Artes u Madridu, na Milan Fashion Week-u, u Narodnom pozorištu u Beogradu, Ex Asilo Filangar u Napulju i kinu Meeting Point u Sarajevu 19. juna u 20:30, će startati “Assangeovu sedmicu” sa dodatnim eventima u New Yorku, Quitou, Buenos Airesu i Montevideu.

Događaj u Sarajevu biti će prijenos briselskog događaja na kojem sudjeluju grčki bivši ministar financija Yanis Varoufakis i hrvatski filozof Srećko Horvat. Julian Assange će se uživo obratiti mjestima obilježavanja iz ambasade Ekvadora u Londonu. Ulaz na sarajevski događaj je besplatan.

Srećko Horvat, jedan od osnivača pokreta “Demokratija u Evropi 2025” (DiEM25) i jedan od organizatora događaja, kaže: “Inspiracija za naslov “Prvo su došli po Assangea…” dolazi iz poznate pjesme Martina Niemöllera koja govori o kukavičluku intelektualaca i progonu disidenata. Šta želimo da istaknemo ovim globalnim događajima jeste da mi sada živimo u presudnom trenutku. Okupit ćemo se širom svijeta 19. juna da istupimo za Juliana jer je on istupio za nas, istupićemo za njega prije nego dođe trenutak u kojem više niko neće ostati da istupi.”

Globalnom događaju su se priključili Patti Smith, Brian Eno, PJ Harvey, Laibach, Noam Chomsky, Yanis Varoufakis, Ai Weiwei, Vivienne Westwood, Michael Moore, Ken Loach, Slavoj Žižek, Edgar Morin, Bernard Stiegler, Franco “Bifo” Berardi, Baltasar Garzon,  Amy Goodman, Ignacio Ramonet, Chris Hedges, Evgeny Morozov… Ova i mnoga druga imena će se okupiti u znak podrške zviždačima i u znak osude političkog progona WikiLeaks-a.

Eventi će biti paralelno emitovani na freeassangenow.org.

Britanski redatelj Ken Loach, dobitnik ovogodišnje Zlatne palme, u objašnjenju zašto se pridružio ovom događaju i dugoj listi drugih koji su ga podržali, izjavljuje: “manipuliše se našim pravnim sistemom kako bi jedan hrabri čovjek nastavio biti u izolaciiji”, i da “svi kojima je stalo do slobode informacija trebaju zahtijevati da se odbace sve prijetnje protiv Juliana. On bi morao smjeti napustiti to mjesto u kojem je siguran, bez straha od deportacije ili od toga da će biti izručen onima koji mu žele zlo.”

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije