Sarajevo: Konferencija o sprečavanju porodičnog nasilja nad LGBTI osobama

N. K.
Sarajevo: Konferencija o sprečavanju porodičnog nasilja nad LGBTI osobama
Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba / Sarajevo: Konferencija o sprečavanju porodičnog nasilja nad LGBTI osobama

U okviru programa za 16 dana aktivizma 2018, Sarajevski otvoreni centar organizovao je konferenciju o ljudskim pravima LGBTI osoba pod nazivom Da li sistem prepoznaje porodično nasilje nad LGBTI osobama? koja je održana danas u Sarajevu.

U okviru ove poludnevne konferencije razgovaralo se o zaštiti žrtava nasilja u porodici, odnosno  pravnom okviru (međunarodnim standardima i nacionalnom pravnom okviru), te o sistemskoj reakciji na nasilje u porodici, tačnije o domaćoj praksi i problemima u BiH, te dobroj praksi zemalja iz regije, kada je u pitanju porodično nasilje nad LGBTI osobama.

"Organizirali smo ovu konferenciju sa ciljem da bh. društvu predstavimo probleme sa kojima se suočavaju LGBTI osobe u BiH – javnosti i svim zainteresiranim stranama, kao i da predstavimo dobru praksu zemalja iz regije u ovoj oblasti, te načine sprečavanja i sankcioniranja porodičnog nasilja", kazala je na otovorenju konferencije Vladana Vasić ispred Sarajevskog otvorenog centra.

Učešće u sklopu panela uzeli su domaći i regionalni eksperti/ce iz navedene oblasti,  predstavnici/e Federalnog ministarstva pravde FBiH; Ministarstva za rad, socijalna pitanja, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo; Agencije za ravnopravnost spolova BiH; Gender centra FBiH; KJU Centar za socijalni rad, Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, te predstavnici/e civilnog sektora iz BiH i regije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije