Sarajevo će biti domaćin prvog festivala sloboda u Europi - Open festa

E.H.
Sarajevo će biti domaćin prvog festivala sloboda u Europi - Open festa
U sali za press konferencije sarajevskog Doma mladih danas je zvanično predstavljen Open fest, prvi bosanskohercegovački festival razmjene ideja slobode koji će se u Sarajevu održati od 27. do 29. oktobra 2016. godine.

Festival koji organizira Udruženje građana Multi, u saradnji s Atlas network i Organizacijom "Europski studenti za slobodu", Fakultetom političkih nauka u Sarajevu i Friedrich Nauman fondacijom za slobodu, danas su predstavili Admir Čavalić, direktor Open festivala, doc. dr. Jasna Duraković i Adnan Huskić.

"Ovo je prvi festival koji se bavi idejama u Bosni i Hercegovini. Posvećeni smo promociji liberalnih ideja, dakle, ideja slobode i tek su rijetki festivali, kao što je hrvatski Subverzivfest, koji imaju sličan koncept", kazao je na otvorenju konferencije za medije Admir Čavalić, direktor festivala.

Festival koji će, pored velikog broja predavanja o idejama slobode u kapitalizmu, u tri dana ponuditi mnoštvo kulturnih, umjetničkih i muzičkih sadržaja prvi je festival sloboda u Europi, a čast da bude domaćin ovog festivala pripala je Sarajevu i BiH. U toku samog programa posjetioci i učesnici imat će priliku da slušaju predavanja nekih od renomiranih i istaknutih predavača iz regije, kao što je Vit Jedlička, osnivač Slobodne Republike Liberland, Mustafa Akyiol, dopisnik CNN-a i Huffington Posta, te Sam Paul, član Adam Smith instituta, druge najveće političke institucije u Velikoj Britaniji.

"Našem društvu najviše nedostaje slobodna interakcija i upravo kroz ovaj festival ćemo imati priliku da razmijenimo misli i ideje koje doprinose kreiranju rješenja i stvaraju viziju budućnosti", kazala je u svom obraćanju doc. dr. Jasna Duraković, koja je također dodala da je ovo sjajna platforma na kojoj će se pronaći rješenja za razvoj društva iz kojeg niko neće morati uzeti pasoš i tražiti svoje mjesto pod suncem drugdje.

Još jedan od zanimljivih predavača koje će festival ugostiti jeste i Derek Magil, 22-godišnji milioner koji je svoj prvi milion zaradio tako što je napustio fakultet i napisao knjigu o tome kako napustiti fakultet i obogatiti se.

Za kraj konferencije organizatori su istaknuli da se ovaj festival finansira s nula konvertibilnih maraka iz budžeta, što dodatno doprinosi slobodarskom duhu.

"Ovo je jedini festival slobode u Europi i otvoreni smo za sve učesnike koji žele da propituju i diskutiraju o pojedinim temama. Živimo u ozračju lijevih ideja već duži vremenski period i to je potrebno promijeniti. Svi predavači dolaze o svom trošku kako bismo zajednički proširili ideju slobode za koju se borimo", istaknuo je na kraju konferencije direktor festivala Huskić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije