Sarajevo: Brojne delegacije položile cvijeće kod Vječne vatre

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Brojne delegacije položile cvijeće kod Vječne vatre
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Polaganje cvijeća kod Vječne vatre

Cvijeće i naklon kod Vječne vatre za sve žrtve i one koji su dali doprinosi oslobađanju Sarajeva 6. aprila.. Različitim manifestacijama obilježit će se Grad Sarajeva.

Brojne delegacije položile su cvijeće jutros na ovom važnom spomeniku, podsjećajući koliko je ovaj datum važan za historiju glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Multietničnost i otvorenost su najveće vrijednosti Sarajeva, i nema sile niti snage koja može pokoriti taj dug glavnog grada Bosne i Hercegovine, poručio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sa današnjeg obilježavanja Dana grada Sarajeva - 6. aprila, kada je oslobođen od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata.

"Na današnji dan 1945. godine Sarajevo je oslobođeno od fašizma, ali su ga ponovo 1992. godine na današnji dan napali fašisti sa okolnih brda, uslijedilo je sistematsko uništavanje grada, zvjerski napadi i višegodišnja opsada", istakao je Džaferović.

Unatoč svemu, naglasio je, Sarajevo se odbranilo, a odbranila se i BiH.

"Sarajevo je sačuvalo svoj duh multietničkog, otvorenog grada za sve dobronamjerne i miroljubive ljude", naveo je Džaferović.

Također, kazao je da se BiH obnovila i obnavlja, ali da se nikada ne može vratiti ono što je najvrjednije, a to su ubijeni ljudi.

"Civila je ubijeno 11.541, djece je ubijeno 1.601, i danas im odajemo počast", rekao je Džaferović i poručio da fašisti nemaju nikakve šanse, kao što nisu imali ni kada je BiH bila mnogo slabija.

Nakon odavanja počasti na tom spomen-obilježju planirana je posjeta Šehidskom mezarju Kovači te Spomeniku ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva. Bit će upriličen i performans studenata Filozofskog fakulteta od Sebilja do Trga djece Sarajeva, te kafa sa gradonačelnikom na Baščaršijskom trgu.

Svečana sjednica Gradskog vijeća Sarajeva bit će održana u Vijećnici, na kojoj će biti uručena najveća priznanja Grada Sarajeva - Šestoaprilska nagrada. Ove godine Šestoaprilske nagrade bit će uručene Franji Topiću (oblast kulture), Fahrudinu Smajloviću (oblast zdravstva) i Bogiću Bogićeviću (oblast rada i stvaralaštva).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije