Saradnja između Louvrea i Zemaljskog muzeja zvanična od sutra

Fena
Saradnja između Louvrea i Zemaljskog muzeja zvanična od sutra
Radiosarajevo.ba / Zemaljski muzej BIH
Službeni početak partnerstva fancuskog muzeja Louvre i Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine bit će ozvaničen sutra u Sarajevu u organizaciji novoimenovanog francuskog ambasadora u BiH Guillaumea Roussona i te muzejske institucije.

Na inicijativu Francuske ambasade u Bosni i Hercegovini, Muzej Louvre je 24. aprila 2017. odlučio započeti saradnju sa Zemaljskim muzejom u BiH. Uz podršku Ambasade i UNESCO-a, tri stručnjaka iz Louvrea borave u Sarajevu od 28. do 30. juna kako bi odredili zajedničke projekte koji mogu biti realizovani. 

Louvre će pružiti svoju ekspertizu na polju upravljanja inventarom i depoom i pomoći Zemaljskom muzeju u osiguranju više sredstava.

Francuska ambasada se angažovala na dva različita projekta podrške Zemaljskom muzeju u Bosni i Hercegovini. Prvi je saradnja s Muzejom Louvre, a odnosi se na kompletnu zbirku Zemaljskog muzeja, dok je drugi renoviranje prostorija u kojem se nalazi Hagada ("Hagada, bliža vama").

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije