Sapanbağları je jedno od dva bosanska naselja u Istanbulu

K. S.
Sapanbağları je jedno od dva bosanska naselja u Istanbulu
Foto: Daily Sabah / Svi u naselju igraju šah
Zvukovi harmonike dolaze iz kafića dok stanovnici kvarta sjede i igraju šah.

U ovom naselju možete vidjeti više biciklista nego pješaka i na ulici se čuju izrazi “Kako si?”. Sve se to odvija u istanbulskom naselju Sapanbağları. Riječ je o bosankom naselju u najvećem turskom gradu.

U naselju Sapanbağları često čujete riječi "dobro jutro" i "kako si?", prenosi u svojoj reportaži turski list Daily Sabah.

Na ulicama mladi i stari voze bicikle. Šah se tradicionalno igra a muzika sa zvucima harmonike čuje se iz obližnjih kafića, pomiješana sa klasičnom turskom muzikom iz restorana.

Sapanbağları je drugo bosansko naselje u Istanbulu, pored naselja Yıldırım.

“Kao Bosanac koji je asimiliran, uvijek su mi bosanski običaji bili strani. Zaboravio sam tradiciju, osim što volim pojesti bosanske mantije i bosanski burek, koje sprema moja rodbina u naselju Yıldırım”, piše u svjoj reportaži novinarka Daily Sabaha Burcu Aldinc.

Navodi da je odlučila ponovo otkriti svoje korijene i isprobati vrhunska bosanska jela.

Bosansku četvrt u Istanbulu krase prijateljstva, nasmijana lica i obilje razgovora.

Naselje Sapanbağları sadrži četiri manja bloka Yenimahalle, Yeşilbağlar, Bahçelievler i Sapan Bağları.

Većina populacije došla je iz Novog Pazara i drugih dijelova Sandžaka između 1955 i 1960. godine. 

Oni su bili u strahu da bi mogao izbiti rat svakog momenta u tadašnjoj Jugoslaviji. U to vrijeme nisu znali niti turski jezik niti su imali posao.

Pomagali su jedni drugima kako su mogli i svi su se naselili u jednom naselju.

Populacija Bošnjaka u Sapanbağlarıju u jednom trenutku bila je 50.000.

Novinar Daily Sabaha upitao je Bosansko-sandžačku asocijaiju koliko sada Bošnjaka se nalazi u Istanbulu i oni su procijenili na “najmanje 150.000”.

Svi igraju šah

Prva stanica je Udruženje Bosansko-sandžačka solidarnost i kultura. Nalazi se u jednoj višespratnici. Ispred zgrade su brojna bicikla.

Da nije bio sniježan dan, bilo bi tu i više bicikala. Bosanci u Istanbulu ne vole putovati vozilima. Oni više vole bicikla.

Prizemlje zgrade rezervirano je za vjenčanja i posebne događaje. Ranije je asocijacija pokrivala sve troškove kroz donacije, sada živi od iznajmljivanja prostorija. Ne samo Bosanci već svi mogu iznajmiti ovaj prostor.

Ovdje svi igraju šah od ranih jutarnjih sati pa dok se centar ne zatvori.

“Pitao sam ih da igramo karti. Rekli su mi: ‘Ovdje se samo šah igra’”, ispričala je novinarka Aldinc. Čak i u kućama, porodice igraju šah sa svojom djecom.

Asocijacija nudi kurseve bosanskog jezika, tkanja tepiha, veza i kurseve sviranja harmonike.

Najbolji autentični restoran

Istaknutiji restoran u naselju je bez sumnje Lipa. Porodica Türkoğlu otvorila je restoran u junu 1973. godine. İbrahim Türkoğlu trenutno vodi restoran. On je strog ali pošten.

“Ušli smo tačno u podne u restoran i čuli pjesmu ‘İşte Benim Zeki Müren’ od Zekija Mürena. On je jedna od najistaknutijih ličnosti turske klasične muzike. Samo takva muzika svira u restoranu Lipa. U svakom uglu restorana nalaze se dresovi i grbovi turskih fudbalskih klubova. Često fudbalski navijači u dresovima svraćaju u restoran. Ovaj ugostiteljski objekat je bez bilo kakve diskriminacije”, opisuje novinarka Daily Sabaha.

Burekdžinica Hanımeli - undefined

Burekdžinica Hanımeli       Foto: Daily Sabah

Često je restoran reklamiran u turskim medijima kao “najbolji autentični bosanski restoran”. Meni sadrži bosanska jela. Bosanske mantije i pljeskavica uz koju se služi kačkavalj sir. Tu su i suho meso, bosanska salata itd.

U restoran često svraćaju poznate ličnosti iz svijeta biznisa, politike i fudbala. U međuvremenu, Ibrahimovi sinovi vode još dva restorana.

Bosanska prodavnica

Kao i mnogi drugi poznati restorani, Lipa se nalazi na ulici Yenipazar. Bilge Super Market je prodavnica u kojoj možete kupiti bosanske proizvode i locirana je na početku Yenipazar ulice. Vodi je Bilge porodica.

Tu možete pronaći bosansko suho meso, ajvar, bosanske suđukice i poseban burek. Preko puta prodavnice nalazi se Bilge kafić kojeg također drži ova porodica.

Svi u naselju igraju šah - undefined

 Svi u naselju igraju šah  Foto: Daily Sabah

Restoran İrem nalazi se na kraju ulice. I ovaj restoran služi bosanska jela. Ponekada za posebne prilike kao što su vjenčanja, dženaze, iftari itd sprema jela za 350 do 500 ljudi. Restoran je otvoren svaki dan.

Sandžak je najpopularniji i najpoznatiji restoran u naselju Sapanbağları. Postao je toliko poznat da je otvorio podružnice u marini Pendik i marini Tuzla. Restoran je s radom počeo 1974. godine a danas ga vodi Adnan Sančak, pripadnik treće generacije Bošnjaka u Turskoj.

Najbolja burekdžinica u naselju je Hanımeli. Samo nekoliko stolova nalazi se u ovoj maloj burekdžinici. Doručak služe od 7.00 sati i služe zeljanicu i burek. Također spremaju tikvenjaču. Kilogram bureka varira između 27 i 33 turske lire.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije