Sada treba saditi cvijeće - Marijana savjetuje šta je sve važno znati

Anadolija
Sada treba saditi cvijeće - Marijana savjetuje šta je sve važno znati
Marijana Knežević iz Draksenića kod Kozarske Dubice, koja se godinama uspješno bavi uzgojem cvijeća, poslušala je savjete stručnjaka, pa cvijeću u plastenicima svakodnevno pušta muziku.

"Kažu da je to naučno dokazano, pošto volim da mi svira muzika kad radim, a kažu i da cvijeću to odgovara, puštam muziku. Meni je cvijeće uvijek lijepo, da li zbog muzike ili zbog rada, ne znam", ispričala je Marijana Knežević.

Ona je po zanimanju prehrambeni tehničar, a nakon što je godinama radila kao trgovac na prvu je zavoljela ovaj posao.

"Nešto se raditi mora, posao je jako lijep. Više lijep nego težak, posla ima, ali u principu isplati se, nije nešto pretežno teško", rekla je ona.

Za uzgoj cvijeća jesen i zima su godišnja doba kada ima najviše obaveza. Ekipa Anadolu Agency (AA) Marijanu Knežević posjetila je na početku sezone sijanja cvijeća. Zatekli smo je dok je u porodičnoj kući sijala "lediće," vrstu kojoj je potrebno najviše vremena i pažnje da naraste.

Skupo, sitno sjeme Marijana u kontejnere sa humusom raspoređuje pincetom. U sljedećem periodu posijat će 50.000 sjemenki, čuvati ih u kući, zalijevati, a kada se biljke razviju, krajem decembra, slijedi presađivanje u čašice. Presađeno cvijeće smješta u plastenike, na stolove prekrivene slojem pjeska, gdje mlade biljke prihranjuje, zalijeva i odgaja do prodaje koja počinje krajem marta.

"Toliki je kapacitet plastenika i toliko mogu da stignem. Sve više - ne bih uspjela ni fizički, a i moralo bi se još podizati plastenika", rekla je Marijana Knežević.

U tri plastenika uveli su centralno grijanje, zahvaljujući kojem ona održava temperaturu jer ako je previše hladno cvijeće slabo napreduje, ili propadne. Kada su temperature niske Marijana čitavu noć, na svaka dva sata loži vatru.

"Najviše proizvodim balkonsko viseće, parkovsko cvijeće, sve što ide u cvjećnjake, nešto radim i od kućnog, ali manje je zastupljeno, manje se i traži na tržištu, ali eto čisto da bude kompletna usluga što se tiče cvijeća", ispričala je ona.

Uglavnom su to ledić, kadifa, djevojčica, kamenjarka, salvija, surfinije pelargonije, vrste koje se i inače najviše traže kada je u pitanju sezonsko cvijeće.

Trenutno prodaje maćuhice, koje su zimsko cvijeće, odnosno sada se presađuju u cvijetnjake.

"Jako su izdržljve na zimske temperature, budu čitavu zimu sve do proljeća, traju sve do proljetnog cvijeća i onda se zamjenjuju sa njim", rekla je ona.

Na pitanje šta je najvažnije u ovom poslu odgovorila je da svi moraju biti zainteresovani za ono što rade i moraju voliti to što rade da bi bili uspješni.

"Ako vas nešto ne interesuje, ne možete ni napredovati u tome. To je uvijek nešto novo, nikad nema da kažete - sad znam sve. Nikad se tu ne zna sve, uvijek postoji nešto što se uči istražuje, proučava, nova vrsta, novi način proizvodnje da bude efikasnije brže. Svakog mora interesovati ono što radi. Mene interesuje, zato mi i ide od ruke", rekla je Marijana Knežević.

Sa prodajom proizvedenog cvijeća kaže da nema problema, a smatra da je situacija takva zbog kvaliteta koji nudi svojim mušterijama. Osim što proda cvijeće, svojim mušterijama uvijek ponudi i savjete o tome šta koja vrsta voli.

"Jako mi je bitno da mušterije budu zadovoljne, da ih posavjetujem, da im kažem gdje da nešto posade, da se ne bi desilo da neku vrstu koja zahtjeva izuzetnu hladovinu posade na sunce i onda im to propadne", ispričala je ona i dodala da je važno i znati koliko vode ili prihrane je potrebno određenim vrstama.

Na pitanje da li postoje vrste s kojima joj ne ide kaže da je sve što je pokušala uzgajati na kraju i uspjela.

"Ništa mi nije strano, uvijek volim da istražujem, interesantno mi je to, da pronalazim način kako da nešto brže odgojim da bude ljepše i razgranatije", rekla je ona i dodala da je to tjera dalje. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije