Sabahudin Kurt odlikovao se istinskim životnim vrlinama i vrijednostima

Fena
Sabahudin Kurt odlikovao se istinskim životnim vrlinama i vrijednostima
FOTO: Fena / Sabahudin Kurt
Rodbina, kolege i prijatelji Sabahudina Kurta danas su se na komemoraciji u studiju Muzičke produkcije "Esad Arnautalić" prisjetili doajena bh. muzičke scene koji je, kako je rečeno, odlikovao istinskim životnim vrlinama i vrijednostima.

"Najveća pobjeda u Bahinom životu je sigurno da je uspio 51 godinu biti dobar muž, a 20 godina deda. Hvala mu na svoj toploti koju je unosio u naš dom i što smo sada kad je otišao iznimno ponosni na njega", rekao je njegov sin Almir Kurt.  

Govoreći o najupečatljivijim momentima Sabahudinove karijere, on je podsjetio da je kompozicijom Srđana Matijevića Život je sklopio krug 1964. godine u Kopenhagenu predstavljao Jugoslaviju na takmičenju za najbolju pjesmu Europe i postao prvi bh. pjevač koji je predstavljao Jugoslaviju na Eurosongu.

"To je bila prva pobjeda sarajevske kulture pred dominantnom Ljubjanom, Zagrebom i Beogradom. Znam da je pjesma bila njegov život i nadam se da mu je život bila pjesma", dodao je.

Urednica muzičkog programa na BH radiju 1 Enisa Hajdarević-Šojko intervjuisala je Sabahudina 29. aprila 2010. godine povodom 56 godina njegovog umjetničkog rada.

"Kada sam ga pitala da li mu je srce oslabilo zbog emocija, koje je uvijek davao u svojoj pjesmi, odgovorio je da je to tačno, ali da drugačije nije znao i nije htio. Prije samo osam godina u ovom Muzičkom studiju besprijekorno je pjevao punih 90 minuta, a na kraju je sjeo i zaplakao", Hajdarević-Šojko.

Enver Šadinlija također je mišljenja da je Sabahudin Kurt putujući pjesmom kroz svijet u svemu što je radio bio na samom vrhu.

"Tužni smo što nije sa nama, a ponosni što smo ga imali", kazao je Šadinlija.

Mnogi će bh. doajena, po riječima urednika zabavno-muzičke redakcije BHT-a Dejana Kukrića, pamtiti jer je bio pravi aristokrata, dobar suradnik i uzor mladima.

"Sabahudin je zaslužio da se puno priča o njemu. Po svojoj osobenosti bio je nenametljiv pjevač, koji je imao izražajnost u toj nekoj tišini. Osim toga, drago mi je da je bio i golman i što ga je čaršija puno voljela", rekao je Sabahudinov dugogodišnji prijatelj i kolega Edin Pandur.

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović izrazio je zadovoljstvo što je sa 20 godina imao priliku upoznati Sabahudina, koji ga je impresionirao noseći leptir mašnu i što je bio "gošpar".

"Nosio je sistem vrijednosti koje su se danas izgubile u bh. društvu. Od njega se moglo svašta naučiti", naglasio je Hadžihafizbegović.

Pjevač grupe Konvoj Nedžad Merdžanović ukazao je prisutnima kako su članovi ove grupe sa Sabahudinom snimili pjesmu Evergreen. Imali su tu čast da zajedno rade i druže se, kada su i prepoznali očinsku nit koju je imao legenda sarajevske scene.

"Bahica je bio osnovna škola i doktorat. Zadužio je naš grad i državu", zaključio je Merdžanović na komemoraciji.   

Bh. pjevač Sabahudin Kurt preminuo je 30. marta u 83. godini. Završio je gimnaziju, a kao omladinac je igrao za sarajevski Fudbalski klub Romanija, radio je u banci i učestvovao u organizaciji Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

Osim toga, glumio je u antologijskoj humorističkoj seriji Karađoz.

S muzičke scene se povukao početkom 2007. godine, nakon infarkta i operacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije