Ruševina hotela Igman tihi je spomenik strahota koje su se desila u ratu

S. H.
Ruševina hotela Igman tihi je spomenik strahota koje su se desila u ratu
Hotel Igman nekada je bio luksuzni hotel izgrađen za potrebe Zimskih olimpijskih igara koje su održane u Sarajevu 1984. godine.

"Počeo je sa radom, odnosno prijemom prvih gostiju, uoči Zimskih Olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu. Objekat hotela 'IGMAN' je bio neto korisne površine od 12.953,05 metara kvadratnih, a depadans neto korisne površine 1.793,99 metara kvadratnih. Smještajni kapaciteti stambenog dijela hotela su se sastojali od: 174 sobe, 374 standardna ležaja i 150 pomoćnih ležajeva", naveli su za Radiosarajevo.ba iz ZOI '84.

"Pored smještajnih kapaciteta hotel je raspolagao sa garažom, kuglanom sa šankom, bazenom sa pratećim prostorima, recepcijom sa boravkom, saunom, trim kabinetom, kino salom sa servisom i pozornicom, skijašnicom sa rekvizitima, tavernom, trgovinom, buticima, galerijom, restoranom, aperitiv barom, solarij barom, kasinom i dr", dodaju iz ZOI '84, te navode da je hotel je imao turističke aranžmane za popunjavanje kapaciteta putem agencije ZOI TOURS koja je bila u sastavu preduzeća, sa brojnim turističkim agencijama iz regiona i Evrope. U hotelu su boravile brojne sportske ekipe iz zemalja regiona koje su obavljale visinske pripreme.

Posljednja sportska ekipa koja se u hotelu Igman pripremala za proljetnu sezonu bila je ekipa fudbalskog klupa Crvena zvezda iz Beograda u februaru 1991. godine. Te će godine Zvezda postati prvak Evrope.

Uništen u posljednjem ratu, hotel je danas samo stara, zapuštena i zastrašujuća ruševina.

Izgrađen u duhu optimizma, jedinstva i timskog rada, hotel je iz 174 sobe pružao predivan pogled i gostima nudio planinski luksuz, ali se brutalno raspao zajedno s ostatkom rata tokom opsade Sarajeva u periodu od 1992. do 1995. godine, pisao je prošle godine Yahoo Travel, uvrstivši ovaj hotel među napuštene i bizarne hotele s bizarnom historijom. 

Betonska zgrada uništena je i na njoj su vidljivi ratni ožiljci, te više podsjeća na ratni bunker nego na nekadašnji luksuzni hotel. 

Mučenja i ubistva koja su se dogodila na Igmanu čine njegovu sudbinu još tragičnijom. 

Njegova ruševina danas stoji kao tihi spomenik ratnih strahota i brzini kojom se lijepa vremena mogu pretvoriti u pakao.

Veličanstveni hotel na Igmanu izgradio je arhitekta Ahmed Đuvić.

Kako je hotel „Igman“ tokom agresije devastiran u cijelosti, postao je predmet prodaje na osnovu odluke vlade Kantona Sarajevo.

"Ista se provodi putem Kantonalne agencije za privatizaciju Sarajevo u više navrata u zadnjih 15 godina i do sada nije uspješno realizovana", rekao je za Radiosarajevo.ba direktor ZOI '84 Midhat Hubijar.

Vlada Kantona Sarajevo zadužila je u junu ove godine Kantonalnu agenciju za privatizaciju da, u ime KJP ZOI ‘84 d.o.o. Sarajevo, poduzme sve potrebne radnje u vezi s prodajom hotela Igman s pripadajućim zemljištem.

"U poslovnim knjigama  preduzeća uknjižena je građevinska vrijednost objekta u iznosu od 3.519.049,00 KM, kao i vrijednost zemljišta uz i ispod objekta hotela Igman“ sa depadansom u iznosu od 4.449.830,00 KM, što ukupno iznosi 7.968.879,00 KM. 

S obzirom da Kantonalna agencija za privatizaciju Sarajevo putem koje se vrši prodaja navedenog hotela, za novi postupak prodaje mora imati novu procjenu predmeta prodaje, nužno je definiranje prodajne cijene, koja ne smije ići ispod knjigovodstvene", rekao je za Radiosarajevo.ba Hubijar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije