Rušenje stigme i tišine u oblasti seksualnog ratnog nasilja

Radiosarajevo.ba
Rušenje stigme i tišine u oblasti seksualnog ratnog nasilja
Filmom i konferencijom o žrtvama seksualnog nasilja tokom sukoba započeo je drugi dan WARM festivala.

U Sarajevu je u toku Festival WARM posvećen ratnom izvještavanju. Nakon sinoćnjeg otvaranja, danas je program nastavljen projekcijom filma Thinking of you autorice Anne di Lellio.

Priča filma govori o umjetnosti i ženskom aktivizmu u borbi protiv kulture izolacije, rezignacije i stida koje okružuje seksualno nasilje u ratu.

Odmah nakon projekcije uslijedila je konferencija Rušenje stigme i tišine u oblasti seksualnog nasilja tokom sukoba u kojoj su sudjelovale Belma Bećirbašić (viša programska službenica Kvinna Till Kvinna BiH), Mirna Buljugić (direktorica BIRN BiH), Anna Di Lellio (rediteljica) i Tatjana Milovanović (terenska menadžerica Centra za postkonfliktna istraživanja).

Cilj konferencije je povećanje razumijevanja i podrške za žrtve seksualnog nasilja, te prezentacija uspješnih inicijativa u ovoj oblasti sa posebnim osvrtom na filmsku umjetnost i aktivizam.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije