Rođendan fojničke Ahdname: Temelj suživota franjevaca i Osmanlija

Radiosarajevo.ba
Rođendan fojničke Ahdname: Temelj suživota franjevaca i Osmanlija
Krunski svjedok suživota bosanskih franjevaca i osmanske vlasti u 15. stoljeću ne Ahdnama - dokument koji danas slavi rođendan

Najpoznatiji dokument koji se čuva Muzeju samostana Duha Svetoga u Fojnici je  Ahdnama napisana 28. maja 1463. godine. Ahdnama je bila temeljni dokument kojeg su franjevci koristili sve vrijeme osmanske vlasti.

I danas se čuva u Franjevačkom samostanu u originalnom izdanju, gdje je svi posjetitelji mogu vidjeti. .

Franjevački samostan Duha Svetoga u Fojnici, crkva i samostan izgrađeni u 14. stoljeću. Danas je tu pohranjeno oko 50.000 knjiga, među kojima je oko 10.000 knjiga starih nekoliko stoljeća.

Fra Anđelo Zvizdović, poglavar Samostana je 1463. godine od sultana Mehmeda II El-Fatiha molio i dobio dozvolu za ostanak franjevaca u Bosni, ali i povratak stanovništva koje je pobjeglo pred osmanskom vojskom.

Franjevci su u Fojnicu došli prije oko 650 godina, najvjerovatnije iz Srebrenice. U Srebrenicu su došli jer je taj kraj bogat raznim rudama, srebrom, zlatom, živom. Tamo su došli radnici, katolici-rudari. U Fojnici su se radnici također bavili rudarstvom. Nastanjuju se u gradu Fojnici, na mjestu koje se zove Pazarišće. Tu su napravili mali samostan, crkvu i tu su organizovali fratarski život.

"Fra Anđelo je vjerovatno preko posrednika ugovorio susret sa sultanom El-Fatihom. Dogovor je pao i dogovorili su se da fratri trebaju, mogu i smiju ostati u Bosni,propovijedati svoju vjeru i služiti svome narodu. Taj dogovor je potvrđen pismeno. To je ta poznata Fojnička Ahdnama. Kao znak prijateljstva, dogovora, sultan El-Fatih je fra Anđela ogrnuo plaštem i taj se plašt od originalne turske svile čuva u Muzeju", rekao je u jednom intervjuu fra Janko LJbas, kustos samostanskog muzeja.  

Ahdnama je bosanskim franjevcima mnogo pomogla u historiji, ali je puno puta i kršena.

"U svakom slučaju je bolje da je bila nego da je nije bilo. U posljednje vrijeme je jako politizirano sa obje strane. Hrvati su žestoko zamjerili fra Anđelu Zvizdoviću što je tada ljubio sultanovu papuču i što mu se pokoravao kao i to što već tada nije riješio hrvatsko pitanje u BiH. Da nije bilo fra Anđela danas ne bi bilo Hrvata u BiH. Ahdnama jeste pomogla u to vrijeme, nije poštivana i njene odredbe jesu kršene", pojasnio je fra Janko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije