"Robovi biti nećemo": Pogledajte najveću smotru jedinica Armije RBiH na Koševu

Radiosarajevo.ba
"Robovi biti nećemo": Pogledajte najveću smotru jedinica Armije RBiH na Koševu
Prije dvadeset godina, za 5. rođendan Armije RBiH, na stadionu Koševo održana je svečana, prva i najveća smotra devet njenih jedinica.

Na stadionu Koševo okupio se veliki broj građana.

Govorio je i tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, a ešalone postrojio general Rasim Delić, koji je poručio da su okupljeni vojnici samo način da se još jednom iskaže opredjeljenje za cjelovitu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.

Izetbegović je potom pozdravio prisutne kazavši kako je najvažnija sila Armije RBiH, "živa sila, duša te važne snage, odnosno njen reprezentativni dio ovdje".

"Narod se ponosio vama, narod je vjerovao ovoj Armiji, uvjeren da ste vi najbolji vojnici na svijetu i vi to jeste, što najbolje zna neprijatelj. Taj neprijatelj će ubuduće tri puta razmisliti prije nego digne ruku na ovu zemlju i narod ove zemlje. (...) Braneći Bosnu, vi ste branili i veliku ideju koja ima svjetski značaj, to je ideja tolerancije i suživota ljudi različitih vjera i nacija. Tamo gdje ste bili vi ostale su čitave crkve, džamije i sinagoge", rekao je Izetbegović.

Zahvalio se i sjetio poginulih boraca, njihovih porodica i drugova koji su ostali invalidi.

"Obećavali smo mnogo, ali šta smo učinili? Ovo pitanje treba svakodnevno  postavljati i odgovarati na njega", rekao je Izetbegović, pa poručio: "Velikim Bogom se kunemo da robovi biti nećemo."

Pogledajte snimak:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije