Rječnik Hevaija Uskufija štampat će se u velikom tiražu

Anadolija
Rječnik Hevaija Uskufija štampat će se u velikom tiražu
Potpisan je sporazum o štampanju velikog tiraža bosansko-turskog rječnika iz 1631. autora Muhameda Hevaija Uskufija.

Predstavnici istanbulske Općine Tuzla danas su posjetili Gradsku upravu Grada Tuzle u Bosni i Hercegovini.

˝Riječ je o najstarijem južnoslovenskom rječniku štokavskog nariječja u Europi. Uskufi je Tuzlak koji je živio, radio i školovao se u Istanbulu i to je jedna velika tradicionalna veza između dvije Tuzle. Stalno nam je do toga i zbog Slavista iz Turske. Imamo bosansko-turski, ali želimo da knjiga bude dvojezična i da se napiše i na turskom, pa da onda dogovaramo intenzivniju kulturnu i ekonomsku saradnju˝, izjavio je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Turgut Ozcan, zamjenik načelnika Tuzle iz Istanbula, koji je predvodio delegaciju izjavio je da dolazi iz općine u kojoj djeluje deset univerziteta i koja je industrijsko mjesto.

˝Osim saradnje u vezi sa rječnikom, preko Instituta 'Yunus Emre' iz Sarajeva radimo na projektu bratskih škola, a isto tako imamo i projekte sa kabinetima turskog jezika u Tuzlanskom kantonu. Ne samo na polju obrazovanja, želimo sarađivati i na polju kulture, a našim ćemo privrednicima prenijeti potencijale ove sredine, kako bi u narednom periodu mogli doći ovdje da investiraju˝, rekao je Ozcan.

Inače, 1992. dvije Tuzle su bratimljene, a saradnja je obnovljena 2007. godine. Prilikom današnjeg susreta istaknuto je nastojanje da se u narednom periodu saradnja intenzivira.

Osim tema o kulturnoj saradnji, Imamović je iskoristio priliku da iskaže zahvalnost zbog odluke Recepa Tayyipa Erdogana, predsjednika Republike Turske u vezi sa autoputom Sarajevo-Beograd.

˝Jutros smo pročitali izjavu Recepa Tayipa Erdogana, predsjednika Republike Turske i ono što je rekao veoma nas je obradovalo. Znamo da je bilo problema, da su se pojavile dvije varijante oko autoceste Sarajevo-Beograd. Jedna je varijanta bila i da veže Novi Pazar, istočnu Bosnu, Višegrad od Sarajeva, a unutar BiH ovom opcijom pokrio bi se teritorij sa 250.000 stanovnika, dok je druga varijanta da to budu, Bijeljina, Brčko i Orašje, Tuzla, Žepče. Skoro je došlo do svađe oko toga-ili jedno, ili drugo. Turski predsjednik Erdogan izjavio je da trebaju ići obje varijante, da ide krak, citiram ga, autoputa preko Tuzle i ovaj ranije dogovoreni. To je jedna lijepa vijest i mi danas slavimo tu izjavu, a koincidencija je da su nam u posjeti predstavnici iz Tuzle i da potpisujemo protokol o štampanju rječnika˝, naveo je Imamović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije