Rijeke u Bosni i Hercegovini su u katastrofalnom stanju

Fena
Rijeke u Bosni i Hercegovini su u katastrofalnom stanju
Foto: Wikipedia / Drina

Rijeke u Bosni i Hercegovini su u katastrofalnom stanju - poruka je skupa koji je danas u Sarajevu organizirala Koalicija za zaštitu rijeka BiH povodom Svjetskog dana rijeka.

USA Today: Bosanske rijeke začepljene smećem, rješenja ni na vidiku

Koordinator ove koalicije Viktor Bijelić pojašnjava da se ispust vode koji je propisan zakonom, zove ekološki prihvatljiv protok, ali da ga ne poštuje skoro nijedna hidroelektrana, zbog čega korita rijeka na mjestima od nekoliko kilometara ostaju skoro potpuno suha, uništavajući kompletan biodiverzitet.  

Kazao je da hidroelektrane na taj način onemogućavaju pristup vodi lokalnim zajednicama.

"To je veliki problem u BiH i posebno će biti veliki problem ako se ostvare planovi za izgradnju još 300 hidroelektrana, zbog čega nijedna naša rijeke neće biti slobodna", ustvrdio je Bijelić.

Priroda ili energija: Priča njemačke televizije o gradnji mini hidrocentrala u BiH

Doljanka je rijeka čije ime mještani jednostavno prevode. To ne znači ništa drugo nego "rijeka u dolini", izvještava u svojoj reportaži ARD, njemački javni servis. Tok Doljanke vodi 18 kilometara kroz planine na jugozapadu Bosne i Hercegovine. Donedavno je samo lokalno stanovništvo poznavalo rijeku i netaknutu prirodu, a sada dolina puni naslovnice u cijeloj zemlji.

Da bi se ekološki prihvatljiv protok regulisao, smatra, potrebno je usvojiti pravilnik koji je Federacija BiH usvojila, ali se još uvijek čeka na RS.  

Poručio je da je implementacija pravilnika važna, jer rijeke moraju biti pod kontrolom nadležnih organa i inspekcije.

"Ukoliko inspekcija ne vrši monitoring, vlasnici hidroelektrana će koristiti maksimum vode, ne ispuštajući ni biološki minimum za preživljavanje biljnih i životinjskih vrsta", naglasio je Bjedić.  

Sarajevski ribolovci upozoravaju: Moguć novi ekološki incident

Skoro svake godine, vodozahvat na rijeci Bosni u periodu bez kiša odvuče iz rijeke toliku količinu vode da tok rijeke bude ispod biološkog minimuma. Nekoliko puta je tako ostavljeno potpuno suho korito kada je izazvan veliki pomor ribe, upozoravaju iz Udruženja sportskih ribolovaca 'Sarajevo 1906'.

Koordinator Koalicije za zaštitu rijeka BiH Miloš Orlić kazao je da su danas predstavili i pokretnu izložbu fotografija na kojima su prikazane posljedice izgradnje hidrocentrala na bh. rijekama.  

Aktivisti u Sarajevu: Hidrocentrale uništavaju naše rijeke, našu prirodu...

Pored hidrocentrala, Orlić je kazao da veliku opasnost po rijeke predstavljaju i industrijska zagađenja, ali i nemar građana koja u rijeke bacaju smeće.

Partneri Koalicije za rijeke BiH - Centar za životnu sredinu, Udruženje Aarhus centar u BiH i Centar za ekologiju, organizirali su danas još jedan događaj u kojem su učestvovali sarajevski učenici koji su kod Vječne vatre održali globalni klimatski štrajk po uzoru na mladu Gretu Thunberg.

Nuklearni otpad nije jedina prijetnja: Toksične vode s dvije deponije zagađuju Unu

Katastrofalni rezultati: U vodi 138 bh. općina pronađen kancerogeni herbicid

Izvršna direktorica Aarhus centra u BiH Emina Veljović kazala je za Fenu da je glavna poruka učenika da svi moraju uraditi svoj dio posla za očuvanje rijeka, zrak i šumu te da se svi resursi moraju racionalno koristiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije