Rezolucija o BiH na dnevnom redu EP: Europsko "NE" federalizaciji?

Radiosarajevo.ba
Rezolucija o BiH na dnevnom redu EP: Europsko "NE" federalizaciji?
/ Ilustracija: Arhiv

Prijedlog rezolucije izvjestitelja Cristiana Dan Prede o Bosni i Hercegovini trebao bi biti razmatran u Evropskom parlamentu u srijedu, 13. februara, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz više izvora u evropskim institucijama.

Piše: Faruk Vele

Nacrt izvještaja za BiH je upućen Odboru za vanjske poslove Evropskog parlamenta u julu 2018. godine, na čiji tekst je dostavljeno 190 amandmna.

Insistiranje na federalizaciji

Preda je odustao od ranijeg stava da ovaj dokument neće prosljeđivati dalje, “sve do onog trenutka kada bude formiran Zajednički parlamentarni odbor za stabilizaciju i proširenje od strane vlasti u Bosni i Hercegovini”.

Kako je ranije pisao EU-Monitoring, pored toga što delegacija BiH opstruira rad Zajedničkog parlamentarnog odbora već tri godine, više od šest mjeseci BiH nema šefa njene misije u Briselu.

No, ono o čemu se može govoriti jeste da su tačne ocjene o još jednom diplomatskom porazu Hrvatske na temi BiH u Briselu.

Naime, u rezoluciji nema ni riječi o federalizaciji BiH.

Podsjetimo, i prilikom glasanja u februaru 2017. godine, zastupnici iz Republike Hrvatske su "listom" insistirali da se naglasi kako je federalizam najbolji princip uređenja za njima susjednu Bosne i Hercegovine, ali u usvojenoj Rezoluciji je tada naglašeno da EU ne može određivati unutrašnju organizaciju zemlje.

Koncept federalizma hrvatski zastupnici su gurali i ovaj put, ali prijedlozi nisu prošli, te EP na putu da kaže odlučno "NE" nametanju rješenja za BiH na način kako to radi Hrvatska u koordinaciji sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

S druge strane, saznajemo, u rezoluciji koja će biti razmatrana preksutra, ostaje realan osvrt na bh. probleme i potrebe za reformama. Ljudska prava, problem korupcije, prava manjina, vladavina prava.

U tekstu se navodi da EU pozdravlja usvajanje strateškog okvira za reforme 2018-2022 i poziva na njihove brzu implementaciju. Skreće se pozornost na politizaciju i fragmentaciju, te naglašava potreba za ustavnim reformama u skladu sa najvišim standardima ljudska prava i slobode…

Namjere RH

Jasenko Selimović, zastupnik švedske Liberalne stranke u Parlamentu Europske unije kazao je u novembru prošle godine da je EU prozrela namjere Hrvatske u pogledu insistiranja na otvaraju priče o Bosni i Hercegovini u tijelima Unije.

"Hrvatski delegati ovdje u Europskom parlamentu su radili jako puno na tome. Nisu uspjeli ni u čemu. Ne znam zašto bi uspjeli!? Mislim da ne postoji nikakvo razumijevanje za te neke stavove koje iznose. Iz jednostavnog razloga, ta želja da se promijeni Izborni zakon samo zato što je izabran predsjednik Željko Komšić je, naravno, sumnjiva svima. Jer taj isti Izborni zakon je bio na snazi i zadnjeg puta kad je gospodin Čović izabran. Tad se niko nije žalio. Tako to neko žaljenje na proceduru, nije prhvaćeno ni kod koga u EU, niti će biti prihvaćeno. Nisu ovdje ljudi od jučer. Oni znaju o čemu se tu radi. Čini mu se da nema nikakve šanse da se u tome uspije", govorio je Selimović tada za naš portal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije