Rekord: U BIH preko 30.000 učenika učilo kodirati

Radiosarajevo.ba
Rekord: U BIH preko 30.000 učenika učilo kodirati
/ Press konferencija CPCD-a
Učenici koji u narednih nekoliko godina budu osposobljeni za informatička zanimanja neće imati problema u pronalasku posla.

IT sektor je jedan od rijetkih u kojima uvijek ima posla za sve koji hoće da rade, a dobra vijest je da za neka od zanimanja nije potrebno završavati fakultet, već samo srednjoškolsku naobrazbu. 

Zato je projekat Sat kodiranja (Hour of Code), najveći edukativni događaj u svijetu koji usmjerava djecu i mlade prema informatičkim zanimanjima, od velikog značaja za čitavu državu. 

I ove godine Bosna i Hercegovina se uključila u međunarodni Sat kodiranja, kroz aktivnosti koje su trajali proteklu sedmicu, a nosioc projekta je Centar za promociju civilnog društva CPCD, uz pomoć Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo, Ambasade Švicarske, Ureda Evropske komisije u Sarajevu, te kompanija i firmi među kojima su Microsoft, Academy 387, Mistral, Klika, Nest71, HUB 387.   

"Po broju učesnika, naša zemlja ostvarila je najbolje rezultate u regiji: Preko 30.000 učenika osnovnih i srednjih škola je dobilo svoj sat kodiranja, a u akciju se uključilo 260 različitih organizacija od čega je 130 škola", precizirala je Aida Daguda, direktorica CPCD-a, istaknuvši da je IT sektor jedna od najvećih razvojnih šansi BIH. 

U tom smislu, od velike je važnosti inicijativa Ministarstva obrazovanja KS da se od naredne školske godine u sarajevskim gimnazijama otvore IT smjerovi.

"Strategija razvoja sektora obrazovanja u Kantonu Sarajevo do 2020. godine predviđa informatizaciju škola, uvođenje informatike u prve razrede osnovnih škola, kao i edukaciju nastavnika za nova područja učenja. Od narednog polugodišta uvodi se elektronski dnevnik. Rezultati Sata kodiranja pokazuju koliki je interes djece i mladih za ovom aktivnošću, a mi se nadamo da će se uz reforme koje uvodimo uskoro odgovoriti ogromnim potrebama tržišta za edukovanim programerima". rekao je ministar obrazovanja Elvir Kazazović. 

Na konferenciji za medije na kojoj je predstavljen ovogodišnji Sat kodiranja, govorio je i Omar Krivosulja, direktor Microsofta za BiH, koji je istakao velike potrebe koje domaće kompanije imaju za IT kadrom.

"Kadrovi koji su osposobljeni raditi u ovom sektoru mogu pronaći posao odmah. Mladi koji za nekoliko godina završe edukaciju za programere neće imati problema da pronađu posao, a ono što je važno - neće morati da se iseljavaju iz BIH, jer IT posao se može raditi bez obzira na lokaciju", istaknuo je Krivosulja.

Adin Begić, profesor informatike iz Breze, nosi titulu inovativnog nastavnika Microsofta, a u ovoj akciji sudjelovao je u osmišljavanju edukacije za nastavnike koja se održala u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli i Mostaru.

"Predstavili smo alate koji se mogu koristitikako bi djeca lakše savladala kodiranje, te ponudili pomoć kolegama da naprave priremu za sat kodiranja", rekao je.

Gradivo je djeci prezentirano najčešće kroz igrice, kakve su Minecraft ili Frozen, nakon čega su saznali po kojem principu se ove igrice rade. Djeca su razumjela šta je to algoritamsko rješavanje kodiranja, i to kroz igru. ž

Azemina Njuhović, savjetnica u Ministarstvu obrazovanja KS, pojasnila je kolika je važnost informatike u školama i edukacije djece u tom smislu.

"Želimo djecu osloboditi bauka informatike i prikazati im programiranje kao logičnu i zanimljivu aktivnost. Drago nam je da je većina djuece reagirala poztitivno i rekla da im je to bio najbolji čas u cijelom životu. Programiranje  je danas nacin života i naš sistem mora odtgovoriti situaciji. Zato je od važnosti što ćemo uskoro i u gimnazijama imati programerske smjerove", istaknula je Azemina Njuhović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije