Reis Kavazović: Skupo smo platili slobodu, djelovati možemo samo na osnovu znanja

Anadolija
Reis Kavazović: Skupo smo platili slobodu, djelovati možemo samo na osnovu znanja
"Danas kada smo svoju slobodu platili skupom cijenom, ne možemo sebi priuštiti luksuz da o sebi, svojoj tradiciji, prošlosti i viziji budućnosti ne govorimo slobodno i iz vlastite samosvijesti."

To je  poručio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, u povodu 10 godina postojanja Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka. 

Svečanom akademijom upriličenoj u velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, u srijedu je obilježena 10. godišnjica postojanja Instituta. 

Akademiji su osim reisu-l-ulema Kavazovića, prisustvovali ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac, veliki broj muftija, glavnih imama, direktori ureda pri Islamskoj zajednici, te brojne zvanice i gosti. 

Kavazović je istakao kako kulturu današnjih Bošnjaka čine dva presudna elementa, historijsko nasljeđe i moderne tendencije. 

"Svaki od ovih identiteta treba istražiti, izučiti i raščlaniti. Vapimo za istraživanjima i naše tradicije i onoga što tu tradiciju oblikuje danas, za relevantnim antropološkim, etnografskim i etonloškim studijama i analizama o nama, i u historiji i danas. Teško je i pobrojati izazove s kojima se surećemo i opravdanosti rada ovog Instituta", naglasio je Kavazović.

ceric_kavazovic_AA.jpg - undefined

Foto: Anadolija

Reisu-l-ulema je istakao kako je i kur'anski imperativ da se i u Boga vjeruje tek nakon spoznaje, te je citirao i kur'anski ajet iz sure Muhammed, u kome se kaže; "I znaj da nema boga osim Allaha." 

"Djelovati se može samo na osnovu znanja. Naše odluke bi trebalo da počivaju na analizama i zaključcima nauke i struke. Sve ostalo je opasna avantura i nahođenje bez znanja. I naš pristup našoj tradiciji zaslužuje tu serioznost", rekao je Kavazović, te nastavio: 

"Bilo je pokušaja, a ima ih i danas, da se naš narod uvjeri kako nema svijesti o sebi, da ne cijenimo i ne poznajemo vlastitu historiju. Te optužbe su dolazile od onih koji su nas krivili što nismo htjeli prihvatiti da smo ono što su nam oni naumili da budemo. Dugo vremena naši naučnici i istraživači nisu mogli pisati i objavljivati ili učestvovati u kulturnom i naučnom životu, ukoliko se njihovi zaključci i stavovi nisu uklapali u dominantne nacionalne i ideološke obrasce onih koji su našu samosvijest i identitet potirali, zarad vlastitih hegemonističkih projekata prema našoj domovini i narodu." 

Kavazović je također ukazao kako su veoma važne mlade generacije neopterećenih i istinski slobodnih istraživača, koji, kako je istakao, u nauci neće vidjeti instrument ideologizacije i vlasti, koji historiju neće prekrajati niti uljepšavati nego iz nje izvlačiti lekcije, kako se ne bi ponavljale iste greške. 

"Našoj naučnoj i kulturnoj sceni je potrebna "dekolonijalizacija svijesti". Danas kada smo svoju slobodu platili skupom cijenom, ne možemo sebi priuštiti luksuz da o sebi, svojoj tradiciji, prošlosti i viziji budućnosti ne govorimo slobodno i iz vlastite samosvijesti", podvukao je Kavazović.

Dodao je kako je 10 godina utemeljenje Instituta, te kako se pravi rezultati tek trebaju očekivati. 

Novoimenovani direktor Instituta i bivši glavni imam MIZ Sarajevo Ferid ef. Dautović ukazao je na značajan uspjeh koji je ostvarila ova ustanova za 10 godina postojanja. 

"Smatramo da je Institut izrasato u respektabilnu i prepoznatljivu naučno-istraživačku ustanovu IZ u BiH i time opravdao svoje osnivanje i postojanje. Pred nama su novi izazovi, novi projekti, poput historije Islamske zajednice u BiH i monografije o reisu-l-ulemama u BiH, koje trebammo relizirati u narednom periodu i opravdati nam ukazano povjerenje", kazao je Dautović. 

institut_AA.jpg - undefined

Foto: Anadolija

Šefica Odjela za zapadni svijet pri Upravi za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZBiH Dževada Šuško, koja je obnašala funkciju direktorice Instituta u periodu od 2013. do 2018. godine, također je ponosna na ono što je uradio Institut tokom njenog mandata.

"Danas je veliki dan za Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka, obilježavamo jedan značajan jubilej rada, rezultata, aktivnosti. To je zaista jedan jubilej. Kada pogledamo unazad, ostvarili nekoliko značajnih naučno-istraživačkih projekata, radova, publikaciija, konferencija, izložbi, i tako smo postali jedna prepoznatljiva ustanova, ne samo u BiH i regiji, nego i inostranstvu", podvukla je Šuško. 

Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka je naučnoistraživačka ustanova Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Institut se bavi naučnoistraživačkom djelatnošću iz oblasti islamske tradicije Bošnjaka koja obuhvata naučnoistraživački i obrazovni rad. 

Područje djelatnosti Instituta obuhvata proučavanje pisane i usmene, duhovne i materijalne tradicije Bošnjaka kao i proučavanje društvene i kulturne stvarnosti Bošnjaka. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije