Reis Kavazović: Pokažimo solidarnost prema slabijim u našem društvu

Anadolija
Reis Kavazović: Pokažimo solidarnost prema slabijim u našem društvu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Husein ef. Kavazović

"Ramazan je prilika za preporod naših duša ali i naše zajednice. Posteći mi postajemo svjesni vlastitih slabosti, nemoći i granica ali i toga šta snagom svoje volje možemo postići. Pokažimo solidarnost prema onim slabijim u našem društvu", poručio je danas u ramazanskoj poruci reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZ BiH) Husein ef. Kavazović.

"Pred nama je još jedan plemeniti mjesec posta, odricanja i darežljivosti. Ramazan zbog događaja koji su se u njemu desili zauzima istaknuto mjesto među ostalim mjesecima. U njemu je noć Lejletu-l-kadr kada je počela objava Kur'ana i time obilježen početak jedne nove epohe", kazao je Kavazović u povodu nastupajućeg mubarek mjeseca ramazana. 

Podsjetio je da su u tom odabranom mjesecu zrake Božanskog svjetla u svom najpunijem sjaju ogrijale ljudsku dušu i srce, osvijetlile ljudski razum i ukazale na puteve sreće i spasa. 

"Danas kada sve više ljudi progovara jezikom nepovjerenja potrebni su riječi Božije koja nam pomaže da pogledamo kroz koprenu koja nam se nameće, da u ljudima vidimo ono najbolje i da se sa onima s kojima se ne slažemo okupimo oko zajedničke riječi", istakao je reis Kavazović.

Zato, kako je kazao, provedite ovaj mjesec uz posljednju Božiju objavu, uz njene poruke i pouke. 

Ramazan je, naglasio je Kavazović, za muslimane ovih prostora bio mjesec Kur'ana.

"Naši preci su u ramazanu vidjeli mjesec prilika. Bio je to mjesec u kojem su se posebno natjecali u dobru. Neka opet bude tako. Ponovo oživimo naše džemate i džamije, i stare vjere plamen u našim zajednicama. Ne pozivajmo druge u dobro riječima nego našim postupcima. Ramazan je prilika za preporod naših duša ali i naše zajednice. Posteći mi postajemo svjesni vlastitih slabosti, nemoći i granica ali i toga šta snagom svoje volje možemo postići. Pokažimo solidarnost prema onim slabijim u našim mahalama i društvu općenito", rekao je reis u ramazanskoj čestici. 

Posebno je pozvao da preuzmemo zajedničku odgovornost za izbjeglice, migrante i žrtve trgovine ljudima kojih je ovih dana sve više u našim gradovima.

"Država treba ponuditi rješenje za ovo pitanje, a mi moramo pokazati ljudskost i solidarnost i pomoći prema svojim mogućnostima. Braćo i sestre, svima vama u domovini i iseljeništvu želim sretne i blage ramazanske dane i da u njima zasluže Božiji oprost i milost. Ramazan šerif mubarek olsun", poručio je Kavazović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije