re:Generacija: Ambasadori pomirenja danas u Brčkom

Radiosarajevo.ba
re:Generacija: Ambasadori pomirenja danas u Brčkom
Učesnici USAID-ovog projekta re:Generacija i u ovoj godini nastavljaju širiti dobru energiju i promovirati suživot i pomirenje u BiH.

Tako su danas u Brčko Distriktu mladi Ambasadori pomirenja upriličili edukativno druženje s bivšim pripadnicima Armije BiH, Vojske Republike Srpske i Hrvatskog Vijeća Odbrane. 

Trojica ratnih veterana, nekada pripadnika tri različite vojske, danas su u društvu mladih Ambasadora obišli spomenike podignute palim borcima sve tri vojne jedinice te održali radionicu o pomirenju i zajedničkom životu u Brčko Distriktu, ali i cijeloj BiH.

Cilj ovog druženja bilo je podizanje svijesti o razumijevanju, poštivanju i ujedinjenju među svim etničkim grupama u BiH, koje je neophodno na njenom putu ka boljoj budućnosti.

"Željeli smo pronaći tri osobe koje će biti pozitivan primjer suživota, bez obzira na njihova iskustva iz prošlosti. Kada čujete priče ovih vojnika i pogledate njihove živote danas, zaista povjerujete da ima nade da se promijene predrasude i zajedno krene naprijed. Iako su se nekad borili na tri različite strane, ovi ljudi danas su sugrađani, prijatelji i kolege koji su spremni zajedno graditi bolju budućnost. Smatramo da iz ovakvih primjera možemo puno naučiti", poručili su mladi aktivisti iz Brčkog koji su osmislili ovu akciju.

Projekat USAID-a, re:Generacija, koji implementira Međunarodni republikanski institut u BiH i udruženje Magacin Kabare, ima za cilj da educira i motivira mlade da zagovaraju pomirenje i suživot svih naroda, naročito među mlađim generacijama.

Kroz različite radionice i aktivnosti, učesnici projekta će utjecati na podizanje svijesti o pomirenju u svojim sredinama, ali i izvan njih.

Aktivnosti mladih Ambasadora, kao i drugi dijelovi projekta re:Generacija, bit će snimljeni i ekranizirani u obliku dokumentarnog filma čija se premijera očekuje na jesen ove godine.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije