Matematičari šokirani pozivom, iz RS-a obećali da će ga promijeniti

Lana Ramljak
Matematičari šokirani pozivom, iz RS-a obećali da će ga promijeniti
/ Poziv Društva matematičara iz RS-a
Društvo matematičara Republike Srpske uputilo je sredinom ove sedmice poziv mladim matematičarima za učešće na Matematičkoj olimpijadi Bosne i Hercegovine, koja se od 13. do 14. maja održava u Istočnom Sarajevu.

Poziv je ovo koji je jučer izazvao nevjericu i zgražanje bh. javnosti, jer se u istom navodi da su kvote za učešće sljedeće: iz FBiH se poziva 20 učenika (Bošnjaka), 10 učenika (Hrvata) te 15 učenika iz RS-a, za koje se ne navodi koje nacionalnosti trebaju biti... U moru poražavajućih podjela, ova je ocijenjena kao još jedan ekser u lijes multietničnosti u Bosni i Hercegovini.

"A, na koncu konaca, nema, dragi moji i drage moje, ovdje mjesta za romsku, jevrejsku i inu djecu. Jok! Nema mjesta za "miješano meso", kako je onomad jedan nacionalista nazvao djecu iz "mješovitih brakova". Oni su ionako u državi Srba, Hrvata i Bošnjaka tek ostali, tek statistička greška, koju nacionalisti nikako da zatome, tek neprijatan ostatak prošlih vremena", komentirao ljutito kolumnista Dragan Bursać.

Ništa manje šokirana nije ni čelnica Udruženja matematičara prof. dr. Senada Kalabušić koja razgovor za portal Radiosarajevo.ba počinje riječima "ovo je van svake pameti, zaprepašteni smo".

"Dijeliti omladinu i djecu, mlade matematičare, mlade naučnike po nacionalnoj osnovi nije normalno", govori naša sagovornica i otkriva nam kako su u kontaktu s predstavnicima Društva matematičara koji su im obećali kako će izmijeniti objavu "čim prije".

U više navrata smo kontaktirali Društvo matematičara RS-a i njihovog predsjednika dr. Vidana Govedaricu, no oni nisu odgovarali na naše pozive.

Kako u objavi stoji istaknuto "kvote za učešće su kao i prethodnih godina", pitamo prof. dr. Kalabušić da li se mladi matematičari zaista, već godinama dijele po nacionalnoj osnovi i zašto se ovo saznalo tek 2017. godine, na šta nam ona objašnjava:

"U Federaciji postoje dva takmičenja - jedno organiziramo mi, za sve škole s područja FBiH, a drugo Udruženje matematičara Ruđer Bošković za škole iz FBiH koje rade po hrvatskom planu i programu. Nažalost, ovo nije naša odluka, ali to je bh. realnost i to se tako provodi godinama. Iz te prakse su preuzete kvote, dakle, mi šaljemo 20 matematičara, Udruženje Ruđer Bošković deset učenika, a Društvo iz RS-a 15 takmičara", objašnjava čelnica Udruženja matemaričara iz KS-a.

Prof. dr. Kalabušić ističe kako njihovu Školu za matematiku pohađa više od 100 mladih matematičara iz cijele Bosne i Hercegovine, na što su posebno ponosni, a nedavno su njihova dva učenika, koji su iz RS-a, osvojili prvo mjesto na takmičenjima u svojim školama.

Međutim, Niko Sušac, predsjednik Udruge matematičara Ruđer Bošković za naš portal poručuje kako se situacija mora smiriti i navodi da se ovdje radi o nespretno napisanom internom dokumentu, koji nema veze s podjelama i političkim konotacijama.

"Ja ne bih ovo ovako napisao, ali ovdje je riječ o nenamjernoj grešci i žalosno je što se ovome dala ovolika pažnja. On je morao nekako podijeliti, učinio je to nespretno, ali nenamjerno. Ovo je višegodišnja praksa koja nema veze s nacijama. Sve tri udruge izvrsno surađuju i ponavljam, ovdje ničeg zlobnog nema. Mi smo matematičari i nikog od nas ne zanima 'ko je ko' u tom smislu. Matematika je matematika i tu nema mjesta za politiku", zaključuje Sušac u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije