Hercegovački biser: Let iznad Ramskog jezera

Radiosarajevo.ba
Hercegovački biser: Let iznad Ramskog jezera
Radiosarajevo.ba / Ramsko jezero
Ramsko jezero nastalo je zbog potreba izgradnje hidroelektrane Rama.

Tada je, 1968. godine, iz 20 ramskih sela iseljeno 752 obitelji i 1.744 ljudi, potopljeni su njihovi domovi i zemljište koje su obrađivali.

Upravo zbog toga mještani su nekada Ramsko jezero proklinjali. Danas ga zvou biserom zbog mogućnosti koje pruža. 

Još neotkriveno bogatstvo Ramskog jezera taj, kako ga zovu "hercegovački biser", prepoznali su i u dalekoj Australiji. Upravo tu je australska reprezentacija netom završila pripreme za Svjetsko U-23 veslačko prvenstvo u Bugarskoj, gdje su pripreme već izvodili njihove kolege iz reprezentacije Republike Hrvatske, pisao je DW prošle godine o ovome vještačkom jezeru. 

Ramsko jezero je dom ostrvu Šćit na kojem se u okviru Franjevačkog samostana Rama-Šćit nalazi Etnografski muzej, umjetnička galerija, te Kuća mira u kojoj su dobrodošli oni koji traže mir i tišinu, savjetovanje ili su tek došli na jednodnevno pecanje na jezeru.

O ljepoti Ramskog jezera više govore fotografije iz zraka koje smo načinili ovoga proljeća. Pogledajte ih u fotogaleriji. 

Na Ramskom jezeru gradi se i objekt u okviru Franjevačkog samostana Rama-Šćit koji je namijenjen starim i nemoćnim licima, a čiju je izgradnju pomogla Vlada Republike Hrvatske. Objekt bi trebao biti završen na ljeto. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije