Počinje rekonstrukcija spomenika slavnom Zekiju Effendiju

Radiosarajevo.ba
Počinje rekonstrukcija spomenika slavnom Zekiju Effendiju

Život Zekija Effendija simbol je višestoljetne saradnje Jevreja i Muslimana u BiH. Čuveni Zeki Effendi Rafaelović – Moše Atijas bio je najznačajniji član jevrejske zajednice.

Simbol suživota / Tauber: Grob Zekkija Effendija uskoro će biti obnovljen
Sarajevska Megila / Kako su bosanski muslimani spašavali Jevreje i prije Holokausta

Riječ je o jednoj od važnoj ličnosti Sarajeva iz 19. stoljeća. Iduće godine navršit će se tačno 200 godina od Sarajevskog purima, događaja od 4. novembra 1819. godine, kada su brojni građani Sarajeva oslobodili iz zatvora rabina Mošu Danona i desetak drugih uglednih sarajevskih Jevreja.

Predsjednik Udruženja Hagada Eli Tauber na svom Facebook profilu objavio je za Zekija da je bio jedan od osnivača La Benevolencije, glavni prevodilac za turski jezik u Bosni, prvi historičar koji je počeo pisati historiju Jevreja BiH, ali i da je najznačajnija stvar koju je učinio za jevrejsku zajednicu to što je sačuvao od zaborava sjećanje na jedan događaj u kojem su davne 1819. godine muslimani Sarajeva spasili od sigurne smrti svoje sugrađane – Jevreje. 

Naime, tadašnji bosanski valija Mehmed Ruždi-paša odlučio je da zatvori deset najuglednijih Jevreja na čelu sa rabinom Moše Danonom. Tauber dalje navodi da on nije računao da će se narod pobuniti i da to neće dozvoliti. A upravo se to desilo. Pod pritiskom, Ruždi-paša je oslobodio Jevreje iz zatvora. Taj događaj poznat je pod imenom Sarajevski purim.

"Skromni čovjek, Zeki Effendi, umro je 2. jula 1916.godine i sahranjen je na starom jevrejskom groblju u Sarajevu. Tek prije dvanaest godina otkrio sam da se na njegovom spomeniku nalaze epitafi napisani na tri jezika: bosanskom, hebrejskom i turskom arabicom", piše Tauber navodeći da je o tome pisao u svojoj knjizi Zeki Effendi.

Također saopćava da je veoma radostan i ponosan jer se počelo sa rekonstrukcijom spomenika slavnom Zekiju i da je Turska razvojna agencija (TIKA) izdvojila sredstva za realizaciju ovog projekta.

Navodi i da će do spomenika biti izgrađena kamena staza, kao i da će biti postavljeno posebno komunikacijsko obilježje koje će posjetioce voditi do groba ovog velikog čovjeka koji se potrudio da i poslije njegove smti ostane vidljiv trag zajedničkog života u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije