Rade Šimić: Zahvaljujući Oružanim snagama ostao sam živjeti u BiH

Promotivni tekst
Rade Šimić: Zahvaljujući Oružanim snagama ostao sam živjeti u BiH
Potporučnik Rade Šimić radi kao časnik za materijalno-finansijske poslove i kontrolor u Oružanim snagama BiH.

„Sretan sam što radim posao za koji sam se educirao i nastojat ću se u budućnosti razvijati u tom pravcu.“

Rade je završio Ekonomski fakultet u Tuzli, s najboljim prosjekom. Tijekom studiranja dobijao je stipendije te koristio studentske programe za putovanja po Europi. U slobodno vrijeme bavio se planinarenjem i sportom.

Rade kaže kako je po okončanju studija, u periodu od godinu i po dana, dobio više od 30 odbijenica na prijave za posao. Prilika da bude dio Oružanih snaga pomogla mu je u namjeri da ostane živjeti u BiH.

„Volim svoju domovinu, raznolikost prirode i pristupačnost ljudi na ovim prostorima. Drago mi je što sam bitna karika u sustavu OS BiH i tu vidim prostor za osobni napredak i razvoj. “

Rade kaže da je tokom jednogodišnje Osnovne vojne izobrazbe uspio napisati knjigu o putovanju po dijelovima Južne Amerike, kada je proputovao kroz Brazil, Argentinu, Urugvaj i Boliviju, ali i posjetio drevni grad Inka.

„Imao sam čast biti nazočan na nogometnoj utakmici između BiH i Argentine na čuvenom stadionu Marakana u Brazilu.  Nakon te utakmice nastavio sam svoje putovanje kroz zemlje Južne Amerike, i svi zapisi i fotografije sa tog putovanja stojali su po strani sve do trenutka moje vojne izobrazbe u Oružanim snagama BiH. Imao sam godinu dana. Nakon dnevnih aktivnosti posvetio bih se pisanju i finaliziranju svoje prve knjige „ Putopis kroz Svjetsko prvenstvo i put za Machu Picchu“.

Rade ističe da postoje sličnosti između vojske i putovanja:

„Svako putovanje sa kojeg se vratite, svaki grad koji posjetite ili planina koju popnete ugradi u vas nešto novo. Vi više niste ista osoba.  Tako isto i u vojsci. Nakon što prođete vojnu izobrazbu svjesno ili nesvjesno vi ste se promijenili. Tu sam naučio da cijenim određeni sustav vrijednosti. Da dobro isplaniram svoje vrijeme.  I da za sebe uzimam ono najbolje i najpozitivnije, te da uvijek pronalazim poticaj za samounapređenjem. Pronađite i vi svoj poticaj unutar Oružanih snaga BiH“, poručuje Rade Šimić.

Javni natječaj za prijem kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu oficira potporučnika Oružanih snaga BiH otvoren je do 04.oktobra 2017.godine. Na konkurs se mogu prijaviti mladići i djevojke koji su završili fakultet i koji imaju manje od 27 godina na dan 01.01.2019.godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije