Nikšić predlaže da plin kupimo iz Lukavice - Glamoč objasnila zašto to nije moguće

E. Halimić
Nikšić predlaže da plin kupimo iz Lukavice - Glamoč objasnila zašto to nije moguće
Facebook / Damir Nikšić

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Nikšić na svom zvaničnom Facebook profilu komentirao je odluku Vlade Federacije BiH o poskupljenju plina.

Podsjećamo Vlada FBiH je na 177. sjednici održanoj 25. aprila 2019. godine dala saglasnost da veleprodajna cijena plina za distributivna privredna preduzeća bude veća za 29,29 posto počev od 1. maja ove godine. Nakon ove odluke uslijedile su mnogobrojne reakcije, a premijer Kantona Sarajevo Edin Forto pisao je premijeru Federacije BiH.

„Ova odluka o poskupljenju je direktni udar na naše planove ali i udar na kantonalna preduzeća koja želimo da razvijamo i strateški investiramo u njih. Kao reakciju na ove najave, Vlada KS će uskoro održati sjednicu čija će jedina tačka dnevnog reda biti poskupljenje plina, nakon čega će biti doneseni i adekvatni zaključci“, poručio je premijer Forto.

U tom konteksu, Nikšić je na svom Facebook profilu predložio sljedeće: „Kanton bi trebao zaobići i BH Gas i Energoinvest i kupovati direktno od Gazproma po mnogo manjoj cijeni. Čemu hraniti SDA uhljebe?!“.

Također, Nikšić je sugerirao i sljedeću opciju „Hoće li Bakir proglasiti Vladu KS antipatriotskom ako Sarajevogas odkvita BH Gas i počne distribuirati jeftiniji gas iz Lukavice?“.

Realnost ovih prijedloga provjerili smo s aktuelnom direktoricom preduzeća Sarajevogas Nihadom Glamoč.

„Kad se na nivou države usvoji zakon o gasu onda će sva pravna lica, privredna društva koja se bave distribucijom gasa moći  da kupuju plin kako žele. Do tad, dok se nova regulativa ne usvoji u ovom trenutku apsolutno nije moguće govoriti da se plin nabavlja od nekih drugih kompanija“, istakla je za portal Radiosarajevo.ba Glamoč.

Dodala je da uredba, koja je donesena na nivou Federacije BiH, propisuje pravila, način i od koga Sarajevogas može kupovati plin.

„Uredbom na nivou Kantona je definiran i način na koji mi plin distribuiramo prema svojim potrošačima. Što se tiče priča o nabavci iz Lukavice, javnost mora znati da trenutno Sarajevogas isporučuje plin njima. Neki naši zastupnici imaju neke informacije, tačno je da je plin na tržištu i može se kupovati, međutim u svakoj državi je tačno precizirano ko od koga i šta kupuje“, pojasnila je Glamoč.

Prema njenim riječima, u BiH još uvijek nisu stvorene zakonske pretpostavke da preduzeća mogu mijenjati dobavljača.

„Ista procedura je i na nivou entiteta i dalje. Kad bi se usvojio jedinstven zakon o plinu na nivou države sve bi to bilo obuhvaćeno i regulirano na jedan način“, istakla je Člamoč.

Dodala je da kad je u pitanje cijena plina, ona zavisi od kursa dolara, ali i od cijene nafte.

„Ipak odluku o cijeni distribucije preduzeća Sarajevogas formira Vlada KS i ona se u ovom trenutku ne mijenja. Odluka Vlade FBIH o poskupljenje se odnosi na sve, dakle i pravna i fizička lica. Kad odluka stupi na snagu po automatizmu će plin poskupiti za Sarajevogas, a mi ćemo shodno tome korigirati cijenu prema svim našim potrošačima. Logičan slijed je da ako s naše strane bude viša cijena za Toplane u Sarajevu, onda i građani bi mogli očekivati više račune za grijanje“, pojasnila je Glamoč.

Ipak, upitan da prokomentira novonastalu situaciju sa pokuspljenjem plina, kantonalni ministar komunalne privrede i infrastrukture Srđan Mandić izjavio je za Radiosarajevo.ba da u ovom trenutku ne želi spekulirati oko informacije o poskupljenju plina.

Ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Srđan Mandić - undefined

FOTO: AA: Ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Srđan Mandić

„Kao što znate u januaru, kada je prvi put BH Gas najavio poskupljenje plina za 31 posto, resorni federalni ministar naveo je da je to poskupljenje nerealno i da ono ne smije biti više od 3,5 posto. S tom informacijom, očekivali smo da će u prethodnom periodu Vlada FBiH poduzeti određene korake. Međutim, očito da Vlada FBiH, koja je u tehničkom mandatu i koja sve manje vodi računa o potrebama i situaciji u kojoj se građani nalaze, donijela je takvu odluku. To je izazvalo lančanu reakciju, koja se na kraju reflektuje i na Vladu Kantona Sarajevo, odnosno na naše dvije komunalne firme Sarajevogas i Toplane Sarajevo. Posljedično i građani ispaštaju“, spomenuo je Mandić.

Prema njegovim riječima, cjelokupna situacija bit će analizirana i razmatrana nakon čega će biti moguće nešto više kazati o poskupljenju plina.

„Očekujem da se ovaj put Vlada Federacije BiH odgovorno postavi prema cijeloj situaciji. Ovo ne može biti problem isključivo Vlade Kantona Sarajevo i resornog ministarstva, pogotovo ne smiju ispaštati građani, imajući u vidu informacije sa kojima mi raspolažemo, a koje kažu da je plin u Bosni i Hercegovini najskuplji. Postoje unutrašnje rezerve. Sigurni smo da su na višim nivoima od BH Gasa pa naniže nađe neki prostor da se ova cijena koriguje. Još jednom očekujemo od Vlade FBiH i distributera jedno odgovornije ponašanje nakon toga bismo eventualno razgovarali da vidimo koliko je to realno poskupljenje i nakon toga bismo vidjeli kako i na koji način eventualno razmišljali o nekim subvencijama“, napomenuo je Mandić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije