Pusić o Komšiću: Reakcija Hrvatske nije primjerena, Zagreb se ne treba miješati

Radiosarajevo.ba
Pusić o Komšiću: Reakcija Hrvatske nije primjerena, Zagreb se ne treba miješati
Foto: Arhiv / Vesna Pusić

Bivša šefica diplomatije Hrvatske, saborska zastupnica i članica GLAS-a, Vesna Pusić smatra da je neprimjerena rekacija Republike Hrvatske, odnosno njezinog vrha, na izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.

Piše: Faruk Vele

Pusić, istinska predstavnica žena koja se može svrstati u red najzaslužnijih za ulazak naših susjeda u Europsku uniju, podsjetimo, čestitala je Komšiću na pobjedi na izborima za Predsjedništvo BiH, te poručila da mu je „potrebna sva pomoć i podrška, a ne opstrukcija i potkopavanje".

„Mislim da su te reakcije bile neprimjerene zato jer unose dodatne poteškoće u međusobnu komunikaciju na relaciji BiH-Hrvatska. Trebalo bi ići u obrnutu situaciju i smirivati odnose. Ići u pravcu da se nađu rješenja, možda i nova, a to se sigurno u ovakvoj situaciji neće desiti“, govori Pusić
za Radiosarajevo.ba.

Nadalje, u razgovoru za naš portal Pusić napominje da je Komšić „pobjedio pod istim uvjetima i istim okolnostima u kojima je na prošim izborima pobjedio i Dragan Čović“.

„Bili su izbori. Nemamo što sad tu reći. Ima puno političkih stvari u kojima ja različito mislim, odnosno ne slažem se s Komšićem, ali to nema nikakve veze. On je pod istim okolnostima, u istim uvjetima pobjedio (kao i Čović ranije), i po mom mišljenju tu proceduru, s obzirom na to da nemamo drugu, treba poštivati! Interes je svih da on svoj posao može obavljati uspješno, a ne neuspjepšno i da institucije BiH funkcioniraju“, navela je Pusić za naš portal.

Dodaje kako službeni Zagreb ne treba da se miješa u pitanja susjedne zemlje.

„Svatko ima primjedbi, ali nije posao susjedne zemlje da se na taj način miješa u stvari svog susjeda, pogotovo kada je susjed institucionalno osjetljiv, da tako kažem, vrlo slabašan još. De facto svima treba da bude interes da institucije BiH funkcioniraju. Komšić je sada član Predsjedništva BiH i na hrvatskim vlastima je da surađaju s institucijama BiH. Mislim da je ova vrsta reakcije neprimjerena“, tvrdi Pusić.

Ona priču o izborima hrvatskog člana Predsjedništva BiH vidi drugačije i od Zagreba i od Mostara.

Da su Hrvati u BiH apsolutno htjeli izabrati Čovića, izabrali bi ga. Očito oni to nisu htjeli, jer da jesu, onda bi izašli na birališta... Naprosto, ljudi su imali drugačiji stav! Tu smo gdje jesmo. Trebamo vidjeti kako će te zemlje surađivati, jer moraju surađivati. A ne otežavati još situaciju“, navela je ona.

Apelirala je na BiH i Hrvatsku na smirivanje tenzija, te da se nastavi saradnja dvije zemlje.

„Što se mene tiče, ja smatram da je na Hrvatskoj, kao susjednoj zemlji, zadaća da sa BiH surađuje i pronađe najbolji način za suradnju u budućnosti. Dosta je vremena pred nama“, naglasila je.

Na pitanje o razlozima snažne promjene kursa Hrvatske u odnosima prema BiH, posebno u odnosu na vrijeme nakon njezinog mandata, te vladavine Stjepana Mesića i Ive Josipovića, a što se može iščitati iz stavova predsjednice i premijera Kolinde Grabar-Kitarović i Andreja Plenkovića. Posljednjih nekoliko godina na BiH se gleda bitno drugačije, a politika podsjeća na onu iz devedesetih.

„Ne želim da spekuliram. Mislim da to mnogo više ima veze s unutrašnjim odnosima u Hrvatskoj, nego sa samom BiH. Ti unutrašnji odnosi su u ovom trenutku dosta, kako bi rekla, osjetljivi, dosta neizvjesni, kao što možete sami vidjeti šta se događa. Mislim da je jednim većim dijelom to reakcija, refleksija situacije u Hrvatskoj i tih poteškoća koje ovdje postaje, nego stav prema BiH. Naravno da pri tome treba voditi računa o činjeici da BiH kao država u mnogo čemu još traži stabilnost i nije za igrati se. Nije da se na BiH ne relfektira ta jedna situacija, reflektira se...“, zaključila je Vesna Pusić u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije