Puljić na tradicionalnoj misi: Čestit Božić našoj djeci koje sve manje ima

S. H.
Puljić na tradicionalnoj misi: Čestit Božić našoj djeci koje sve manje ima
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Božićna misa u sarajevskoj Katedrali

Tradicionalnu božićnu misu u katedrali Srca Isusova u Sarajevu predvodio je kardinal Vinko Puljić koji je na početku rekao kako je dovoljno reći Božić da naš čovjek osjeća nešto lijepo.

"Čovjek se izgubio jer je izgubio onaj osobni kontakt s Bogom, ali ga Bog nije odbacio već je obećao poslati spasitelja.

Mi danas u molitvi posebno molimo, divimo se kako se čovjeku stvorio dostojanstvo. Čovjek je odbacio to dostojanstvo, a ti ga nisi odbacio i mi danas slavimo to što si mu vratio dostojanstvo. On se ponovo nalazi u Božijim očima kao drago stvorenje, kao drago biće do kojeg mu je stalo.

Bog je ponudio čovjeku svoju ljubav i u tome je božanski život.

Kad kažemo Božić u čovjeku se budi radost baš zato što osjeti Božiju ljubav, on ga je zagrlio čovjeka i uzeo ljudsko tijelo da bi ga zagrlio tom ljubavlju. Čovjek tako želi prepoznati sebe, ne u ogledalu, već u božanskom svjetlu", rekao je Puljić na današnjoj misi.

Puljić je poručio da je potrebno da čovjek povrati svoje dostojanstvo, jer je stvoren kao slobodno biće, a ne kao rob.

"Nažalost, u našim porodicama od malena učimo djecu da budu robovi. Daj mu taj mobitel i internet da ne smeta, pa se čudimo šta je s današnjom djecom", poručio je Puljić.

Puljić je poručio da u prvom redu želi čestit Božić našoj djeci koje sve manje ima.

"Ne udaljujte djecu od sebe. Naša mladost je i dobra kako je odgajamo", poručio je Puljić.

Podsjetio je kako nekada nije bilo svega čega danas ima, ali je bilo ljubavi, radovalo se onome što se imalo i poželio je da obitelji budu škole vjere, izvor radosti i ljubavi.

Starijima i onima koji su izgubili nadu poželio je povrat radosti strpljenja, utjehu i snagu vjere.

"Svim dobrim ljudima koji s nama žive poručujem da se ne boje našeg slavlja, jer gdje je Bog blizu sve je plemenitije. Neka radost ispuni naša srca", rekao je Puljić.

Ponoćka u katedrali Srca Isusova: Božić je ono što doživimo u svom srcu

Vjernici katoličke vjeroispovijesti u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, večeras su na misi ponoćki, u katedrali Srca Isusova u Sarajevu obilježili dolazak najsvetijeg katoličkog praznika Božića. Misa ponoćka u Sarajevu je okupila veliki broj vjernika, koji su došli da s radošću proslave dolazak praznika Isusova rođenja. Misu je predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Podsjećamo, vjernici katoličke vjeroispovijesti u glavnom gradu Bosne i Hercegovine sinoć su na misi ponoćki, u katedrali Srca Isusova u Sarajevu obilježili dolazak najsvetijeg katoličkog praznika Božića. Misu je također predvodio kardinal Puljić koji je poručio da je Božić ono što doživimo u srcu.

Misa ponoćka u Sarajevu je okupila veliki broj vjernika, koji su došli da s radošću proslave dolazak praznika Isusova rođenja. Veliki broj vjernika okupio se i na današnjoj misi u sarajevskoj katedrali i drugim crkvama u gradu, a tradicionalna misa za strance bit će održana u 12 sati na engleskom jeziku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije