Prvi svjetski rat i Bosna i Hercegovina: Neispričane priče

Promotivni tekst
Prvi svjetski rat i Bosna i Hercegovina: Neispričane priče
Foto: Arhiv / Ekonomski fakultet u Sarajevu
Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu implementira edukativni program za učenike osnovnih i srednjih škola pod nazivom „Prvi svjetski rat i Bosna i Hercegovina- Neispričane priče”.

Cilj programa jeste upoznavanje mladih s historijskim događajima u glavnom gradu Bosne i Hercegovine u Prvom svjetskom ratu, kako bi u budućnosti znali voljeti i čuvati kulturno-historijsko naslijeđe koje im je ostavljeno.

U okviru programa realizirat će se deset besplatnih edukativnih obilazaka lokacija u gradu Sarajevu na kojima su se ključni historijski događaji iz Prvog svjetskog rata odvijali, te će se time učenicima pružiti jedinstveno iskustvo sticanja znanja na zanimljiv i slikovit način.

Prva dva edukativna obilaska lokacija u gradu Sarajevu na kojima su se odvijali ključni historijski događaji uoči početka Prvog svjetskog rata održali su se jučer , 26. 09. 2018. s početkom u 12:00. Planirano je da se tokom septembra i oktobra tekuće godine realizira 10 edukativno-obrazovnih obilazaka u kojem će učestvovati više od 200 učenika osnovnih i srednjih škola sa područja Kantona Sarajevo.

Edukativni obilasci su osmišljeni u formi interpretacijskih razgleda koje će voditi certificirani vodiči agencije Insider iz Sarajeva. Tokom interpretacijskog razgleda učenici, zajedno sa svojim nastavnicima i profesorima, će posjetiti sljedeće lokacije i znamenitosti: Latinski most i posjeta mjestu na kojem je izvršen atentat na austrougarskog prijestolonasljednika i nadvojvodu, Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, Muzej Sarajevo, Gazi Husrev-begova džamija, Hotel Evropa, Baščaršija, Šeher-ćehajina ćuprija i Vijećnica. Interaktivni obilasci će uključivati interesantne priče o događajima koji su prethodili Prvom svjetskom ratu, ali i događajima tokom rata.

Edukativni program „Prvi svjetski rat i Bosna i Hercegovina - Neispričane priče” implementira se u okviru projekta "Umrežavanje u očuvanju multikulturalnog naslijeđa Prvog svjetskog rata u zemljama Dunavske regije” (Networking in preserving the WW1 multicultural heritage in the Danube countries - NETWORLD), u kojem kao partner učestvuje i Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Osnovni cilj NETWORLD projekta je očuvanje kulturno-historijskog naslijeđa Prvog svjetskog rata, a finansiran je sredstvima Evropske unije - Interreg Danube Transnational Programme, Poziv 1. U realizaciji NETWORLD projekta učestvuje 14 projektnih partnera i 10 pridruženih partnera iz devet zemalja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije