Sarajevski aerodrom je prvi u BiH na kojem putnike dočekuje i ispraća knjiga

Semra Hodžić
Sarajevski aerodrom je prvi u BiH na kojem putnike dočekuje i ispraća knjiga
Na Međunarodnom aerodrom u Sarajevu nedavno su obnovljeni i dopunjeni fondovi Bookcrossing punktova zahvaljujući JU Biblioteci Sarajeva.

Međunarodni aerodrom Sarajevo i JU Biblioteka Sarajeva prije nekoliko mjeseci pokrenuli su zajednički kulturni projekt – Bookcrossing, koji je već odavno popularan na aerodromima širom svijeta, a kako bi putnicima ponudili što bolju uslugu prilikom čekanja na let i doprinijeli promicanju kulture i na ovaj način.

Putnici, čekajući na svoj let mogu uživati čitajući knjige, ponijeti ih sa sobom u avion, te potom ostaviti na nekom drugom Bookcrossing punktu, na bilo kojem drugom aerodromu u svijetu.

"Na ideju smo došli ponukani primjerom dobrih praksi u svijetu koji već neko vrijeme imaju slične akcije i to je nešto što je već postalo trend. Kako kod nas još uvijek nije bilo takvih usluga, odlučili smo se pokušati, a sve s ciljem da uradimo nešto na popularizaciji knjige i čitanja, što je naša osnovna misija, a potom i da nadopunimo klasičnu bibliotečku uslugu kroz uvođenje novih vrsta usluga kako bismo išli u korak s vremenom i proširili krug naših korisnika", rekli su za Radiosarajevo.ba iz JU Biblioteka Sarajeva.

Punktovi s kojih se mogu pozajmiti knjige nalaze se i na ulicama, trgovima, parkovima i gradovima širom svijeta. Takav trend nažalost još ne postoji u glavnom gradu BiH, niti je realizacija ovakvog projekta još uvijek moguća.

"Prvobitno nam je ideja bila, po ugledu na neke svjetske metropole, postaviti ovakve punktove na određena prometna mjesta u gradu. Međutim, takvo šta iziskuje i finansijske i administrativne troškove i komplikacije, tako da smo od toga odustali", rekli su nam iz ove institucije.

Inicijativu za Bookcrossing pokrenuli su iz Biblioteke Sarajeva, ali je Aerodrom Sarajevo to prepoznao kao dobru priliku i ponudio svoj prostor, te je tako zaživjela saradnja.

bookcrossing_aeodrom_sarajevo_fb1.jpg - undefined

"Teško je naći bolje mjesto i u simboličkom smislu, od jednog od najprometnijih putnih tačaka, gdje putnike sletivši na Međunarodni aerodrom Sarajevo ili odlazeći iz grada, prvo i posljednje što ih 'isprati' jeste knjiga. Knjige koje se mogu naći na tim pultovima su donacije građana ili uposlenika Biblioteke", rekli su iz Biblioteke.

Objasnili su nam i kako se usluga pop up biblioteka ili tzv. male slobodne biblioteke koja se od maja mjeseca ove godine pruža putnicima Internacionalnog aerodroma Sarajevo zasniva na mogućnosti svih posjetilaca (putnika) koji slijeću ili odlaze sa sarajevskog aerodroma da na brendiranim pultovima sa oznakom JU Biblioteke Sarajeva mogu naći
izvjestan broj knjiga na našim i svjetskim jezicima koje mogu slobodno i bez ikakvih uslova ili ograničenja uzeti i ponijeti sa sobom.

Naravno, bilo bi lijepo i poželjno da pritom, ukoliko su u mogućnosti, ostave neku svoju knjigu. Ideja je da ta mala priručna biblioteka bude samoodrživa na taj način, dodali su.

Također, objasnili su nam kako je pojam bookcrosinga zapravo popularan naziv za franšizu koja je već sama po sebi brend u svijetu, tako da nam je to zapravo dalo inicijalno ideju o tome da se knjige mogu i na taj način distribuirati, a biblioteke pružiti dodatnu uslugu.

Međutim, bookcrosing ima svoja pravila i podliježe registraciji osnivača.

"Istina, neke od knjiga koje su 'zalutale' u Biblioteku Sarajeva i na Aerodrom su zaista došle do nas putem bookcrosinga i imaju prepoznatljive oznake, a mi smo ih, naravno, kao odgovorna javna ustanova, odlučili i putem naše male slobodne biblioteke pustiti da nastave svoj put, pa iz tog razloga možemo govoriti i o bookcrosingu", rekli su nam iz Biblioteke.

"Akcija se do sada pokazala uspješnom, putnici pokazuju interes za knjige, samo što nam se dešava da još uvijek to nije na bazi reciprociteta, pa se nedavno desilo da nam jave kako je biblioteku potrebno dopuniti, jer su sve knjige 'otputovale'', dodali su iz JU Biblioteke Sarajevo.

Ova "leteća knjižnica" dio je globalnog projekta Bookcrossing -"Flying book" u koji se uključio Međunarodni aerodrom Sarajevo, kao prvi takav aerodrom u BiH, a s krajnjim ciljem širenja kulture čitanja.

Osnova bookcrossinga je uvjerenje da bi knjiga trebala biti slobodna, a ne zatočena na polici gdje je dostupna samo rijetkima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije