Prva reakcija svjedoka "žive lomače" u Višegradu nakon presude zločincu Šušnjaru

O. K.
Prva reakcija svjedoka "žive lomače" u Višegradu nakon presude zločincu Šušnjaru
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Husein Kurspahić, svjedok kojem je ubijeno više od 50 članova porodice

Sud Bosne i Hercegovine danas je proglasio krivim Radomira Šušnjara za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Višegradu 1992. godine i osudio ga na kaznu zatvora od 20 godina. 

Nakon presude ispred Suda BiH novinar portala Radiosarajevo.ba razgovarao je sa portparolom Tužilaštva Borisom Grubešićem, te Bakirom Hasečić, predsjednicom Udruženja „Žene žrtve rata“, kao i Huseinom Kurspahićem, žrtavom ove lomače i svjedokom Tužilaštva u ovom slučaju. 

Radomir Šušnjar osuđen na 20 godina zbog "žive lomače" sa 57 žrtava u Višegradu

Sud Bosne i Hercegovine proglasio je Radomira Šušnjara krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Višegradu 1992. godine i osudio ga na kaznu zatvora od 20 godina. Podsjetimo, Tužilaštvo BiH teretilo je Šušnjara da je sredinom juna 1992.

"Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine uložilo je velike napore u ovaj slučaj. Nakon što dobijemo pismeni otpravak presude, odlučit ćemo da li ćemo ulagati žalbu. Tužilaštvo BiH je zadovoljno presudom jer je osuđujuća", kazao je Grubešić.

Bakira Hasečić, predsjednicom Udruženja „Žene žrtve rata“, je kazala da žrtve nikada ne mogu biti zadovoljne.

"Mi ćemo presudu ispoštovati. Šušnjar treba da otkrije gdje su kosti njegovih komšija i na taj način barem malo ublaži ono što je učinio", kazala je Hasečić za Radiosarajevo.ba.

Husein Kurspahić, prijeratni policajac iz Višegrada kojem je u spaljivanju ubijeno više od 50 članova porodice i svjedok Tužilaštva.

"Svjedočio sam i u Haagu i ponosan sam što je Sud donio ovakvu presudu. Ovo se desilo u 20. vijeku civilizacije. Ponosan sam na stvari koje sam radio, jer sam puštao zarobljene srpske vojnike", kazao je Kurspahić.

Ispričao je i slučaj najmlađe žrtve, bebe koja je bila stara svega dva dana.

"Ta beba je rođena u šumi iznad našeg sela. Teško je čak i pomisliti da je neko mogao ovakvo nešto da uradi", dodao je Kurspahić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije