Proučen mevlud povodom Poslanikovog rođendana: Bio je čovjek ljubavi

Anadolija
Proučen mevlud povodom Poslanikovog rođendana: Bio je čovjek ljubavi
Večer tursko-bosanskog mevluda, ilahija i kasida održano je sinoć u Sanskom Mostu pod nazivom „Muhammed a .s. i sigurno društvo“.

Predavanje je između ostalih održao i Yavuz Unal, zamjenik predsjednika Predsjedništva vjerskih poslova Diyaneta Republike Turske. Turska ambasada u Bosni i Hercegovini zajedno sa Rijasetom Islamske zajednice BiH je organizator svečanosti u povodu rođenja Muhammeda a.s.

Husein ef. Kovačević, glavni imam Medžlisa IZ Sanski Most je rekao da su gosti iz Republike Turske priredili lijepu svečanost u Sanskom Mostu.

„Običaj naše braće iz Turske je da obilježavaju rođendan našeg poslanika Muhammeda i po hidžretskom i po gregorijanskom kalendaru. Obzirom da znamo da se naš poslanik rodio u aprilu ove godine su oni izabrali dva grada u Bosni i Hercegovini, odnosno Sanski Most i Cazin da budemo domaćini i počašćeni smo time“, rekao je Kovačević.

Yavuz Unal zamjenik predsjednika Predsjedništva vjerskih poslova Diyaneta Republike Turske je održao predavanje na temu „Muhammed a.s. i sigurno društvo“. Profesor dr. Unal je rekao za Anadolu Agenci da se u njegovom predavanju prije svega spominje ime Muhammeda a.s.

„Spominjući njega objasnićemo njegov način života i šta on znači za nas vjernike, a tema večeras je sigurnost i povjerenje u vremenu u kojem živimo. Smatram da je neophodno da sigurnost i vrijednost povjerenja dižemo na viši nivo. Prije Sanskog Mosta bili smo u Sarajevu, Bihaću i Cazinu. Želimo da upoznamo narod ovdje, želimo da im predstavimo naš rad. Zajedno sa islamskom zajednicom želimo da uradimo ono što ovaj narod traži od nas“, istakao je profesor Unal.

Hasan Atli, savjetnik za vjerska pitanja Ambasade Republike Turske u Sarajevu je istakao da Republika Turska svake godine obilježava u Turskoj i drugim državama dan rođenja Muhammeda a.s.

„Svake godine u saradnji sa Islamskom zajednicom u Bosni Hercegovini, sa muftijama i glavnim imamima u različitim Medžlisima obilježavamo dan rođenja Muhammeda a.s. Zadovoljni smo ovakvom saradnjom i zahvalni smo Islamskoj zajednici što nam značajno pomažu u ovakvim projektima“, naglasio je Atli.

Makić efendija Hasan muftija bihaćki je rekao u svom obraćanju da je zahvalan gostima iz Turske na saradnji sa Islamskom zajednicom i što se ovakvim svečanostima oživi sjećanje na Muhammeda a.s.

„Posebno je ova tema koja je ove godine uzeta za Mevludski program. Mi kao muslimani poštujemo sve poslanike, a znate šta se sve na zapadu pišu o našem poslaniku i znate da ga najčešće predstavljaju kao čovjeka mržnje, rata i nesigurnosti. On je upravo bio suprotno od toga. Bio je čovjek ljubavi, sigurnosti i povjerenja“, rekao je Makić.

Tri godine unazad Ambasada Turske organizuje slične svečanosti u Bosni i Hercegovini, a poručeno je da je ovo i jedna od prilika da se u susret ramazanu preispitaju djela koja činimo, da se očistimo od grijeha i ibadetom nadahnemo dušu. Svečanosti su dali doprinos hor imama iz IZ Sanski Most i izvođači hora Diyanet iz Turske.

Ista svečanost održana je u četvrtak u Cazinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije