Promovirana knjiga "BiH u žiži nezavršenih ratova", autora Zije Dizdarevića

Radiosarajevo.ba
Promovirana knjiga "BiH u žiži nezavršenih ratova", autora Zije Dizdarevića

"Više je Bosna i Hercegovina bila država u okviru Jugoslavije, nego što je to danas",  spomenuto je danas u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu na promociji knjige "Bosna i Hercegovina u žiži nezavršenih ratova", koju je napisao novinar Zija Dizdarevića.

Ugledni novinar Boro Kontić je rekao da je "knjiga precizna hronika ogromnog puta unazad ove države".

"Novinar je uvijek mlad bez obzira koliko ima godina. Upravo takav je Zija Dizdarević. Priča o porazu jednog društva završava se pričama o ljudima zbog kojih vjerujemo da ova država ima svoju budućnost", kazao je Kontić.

Prema riječima Zije Dizdarevića, rat od 1992. do 1995. godine nije završen već se vodi drugačijim sredstvima.

"Sve velike geopolitičke namjere djeluju na ovom prostoru, a to je i historija pokazala", dodao je Dizdarević.

Zija Dizdarević, novinar i publicista, prisutan je u medijskom životu Bosne i Hercegovine i van njenih granica gotovo pola stoljeća.

Od kraja 1970. do početka 1995. godine bio je u Radio Sarajevu kao reporter, komentator i urednik udarnih informativnih emisija.

Obavljao je i dužnosti urednika gradskog programa Radio Sarajevo 202, odgovornog urednika Radio-programa, glavnog i odgovornog urednika, pa direktora Radio Sarajeva.

Bio je i predsjedavajući Programskog odbora za radio Jugoslovenske radiotelevizije. Uoči i tokom rata bio je komentator i urednik u Radio Sarajevu, kasnije Radiju Bosne i Hercegovine.

U proljeće 1995. prešao je u Oslobođenje, gdje je pisao do 2011. godine kao komentator, politički analitičar i kolumnista. Prije i nakon rata, objavljivao je tekstove u sedmičnim izdanjima Oslobođenja – Svijetu, Nedjelji i Danima.

Od 1988. do 1990. bio je posljednji urednik nedjeljnika Komunist (izdanje za BiH), u vrijeme prelaska sa jednopartijskog na višestranački sistem.

Dizdarević je bio kolumnista sada ugašene Bosanske pošte (dvonedjeljnika namijenjenog dijaspori), pisao je za riječki Novi list, Radio Deutsche Welle, Federalnu televiziju BiH i agenciju Safax.

Tekstove su mu preuzimali beogradski Danas i tršćanski Il piccolo.

Posljednjih godina pisao je za više bh. portala, a član je i tima i analitičar Antidota (Medijska mreža Zapadni Balkan). Analize mu objavljuje i Centar za javno pravo, Sarajevo.

Autor je knjiga Izmišljeni grijeh – sudbina jednog teksta, Bosna i Hercegovina u žiži nezavršenih ratova, a kourednik je i jedan od autora monografije Radio Sarajevo.

Dizdarevićeva analiza dejtonskog Ustava BiH objavljena je u publikacijama Bosna i Hercegovina na putu ka modernoj državi? Perspektive i prepreke (Fondacija Heinrich Boll, Sarajevo 2005.) i Dayton and Beyond: Perspectives on the Futur Bosnia i Herzegovina (The Association Bosnia i Herzegovina 2005 – Nomos).

Časopis Forum Bosnae objavio je izbor izvoda iz tekstova Dizdarevićevih radova koje je autor ukomponovao u posebnu tematiziranu cjelinu, pod nazivom Bosna i Hercegovina – država u nemilosti.

U izbor novinskih tekstova Vrijeme promjena, (IWPR, Sarajevo, 1997.) uvršten je i njegov komentar.

Kao medijskog eksperta i pedagoga angažovali su ga Media centar i Media plan u Sarajevu – za monitoringe, analize i evaluacije elektronskih i pisanih medija, obuku mladih novinara i redakcija.

Predavao je i na Visokoj školi novinarstva Media plana.

Zija Dizdarević je dobitnik najviših priznanja u Radioteleviziji Sarajevo – novinarske nagrade Radio Sarajeva «Samuilo Milić» i Zlatne značke RTSA.

Pobjednik je na konkursu Fonda Otvoreno društvo – Soros za najbolji novinarski opus 1995. u BiH.

Savez novinara BiH proglasio ga je za novinara godine 2001. Prvi je dobitnik priznanja Hercegovačko sunce – za životno djelo, koje je ustanovio Radio 88 iz Mostara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije